Monday 15 June 2015

CHALLENGE No. 55 – LIVE YOUR REAL LIFE.

  A teď ruku na srdce – kolik času denně strávíte na internetu, s notebookem před sebou nebo s mobilem v ruce? A kolik času denně strávíte s kamarády, s rodinou, plněním svých snů a všemi dalšími reálnými zážitky? Nestává se často, že více času prosedíte před obrazovkou a displejem? Myslím, že tato výzva je docela aktuální se začínajícím létem: ŽIJTE SVŮJ OPRAVDOVÝ ŽIVOT.

  Anoo, já vím, jsme generace, která se bez internetu a všech technologických vychytávek neobejde, ale to ještě neznamená, že s nimi musíme každý den trávit dlouhé hodiny na úkor toho, co bychom mohli stihnout. Když jsem byla malá, den co den jsem běhala s kamarády po venku, hráli jsme na schovku, natahovali provizorní síť na volejbal, věčně jsme lovili míč z potoka, spávali jsme ve stanu, za deště jsme se scházeli a hráli Dostihy, Monopoly a podobné další hry – zkrátka jsme seděli doma jen tehdy, když ostatní byli zrovna někde pryč. Když se podívám ven teď, žádné děti si tam nehrají. To už je přece staromódní. Sem tam venku potkám partu kluků nebo holek, kteří procházejí kolem bez cíle, s mobily v ruce. Nebo sedí na lavičce a ukazují si nejnovější videa a vtipné obrázky. Nebo mě zarazí tříletý drobek s tabletem na klíně. Jsem ráda za to, že jsme měli úplně jiné dětství, protože se vždycky najde něco, čemu se s druhými můžeme po letech zasmát. Ale jaké vzpomínky budeme mít ze sledování notebooků a mobilů?

  Raději zavolejte někomu, koho jste dlouho neviděli, a vytáhněte ho ven. Sbalte si konečně batoh a vydejte se za opravdovým dobrodružstvím. Nebo aspoň na výlet do zoo. Jděte do cirkusu. Nebo do kina. Neprocházejte hodiny tumblr a další podobné stránky se zážitky druhých lidí, vytvořte si svoje vlastní. Neslintejte nad obrázky z americké barbecue a uspořádejte nějakou na vaší zahradě. Neříkejte si při poslouchání španělské hudby, jak by bylo super, kdybyste taky ovládali plynulou španělštinu nebo kterýkoli jiný jazyk – začněte se ho učit. Neposlouchejte vaši oblíbenou skupinu jen přes internet a kupte si lístky na koncert. Nezáviďte párům z romantických komedií, doma se vám sám od sebe žádný pohádkový princ nebo princezna neobjeví. Nečekejte na lajky, které se objeví u vaší nové profilovky. Nesledujte co dvě minuty facebookovou zeď. Nemyslete si, že je vaše jídlo méněcenné, když ho nevyfotíte na instagram. Přestaňte se pouze neustále inspirovat a udělejte něco, co jste vždycky chtěli.

  Tak vypněte facebooky, přestaňte procházet donekonečna instagram a nesledujte neustále mobil. A přestaňte s tím hlavně, když jdete s někým na kafe. Nebojte se, že by vám něco uniklo. Jediné, co vám může uniknout, jsou momenty kolem vás, kterých si nevšímáte a kterých nevyužíváte naplno. Tak se zvedněte a začněte žít svůj opravdový život, ne toho člověka ve spárech moderních vymožeností nebo uvízlého v sociálních sítích. Vím, že to zní neuvěřitelně moc jako klišé, ale máme jen jeden život. Já osobně chci žít svůj život tak, abych se jednou s úsměvem za vším vděčně ohlédla a byla ráda za všechno, co jsem zažila. A co vy? (:


To be honest – how long time do you spend with the Net, laptop or a mobile phone every single day? And how long time do you spend with your friends, family, turning your dreams into reality and with all other real experiences? Doesn´t it often happen that you sit down more in front of a screen? I guess that this challenge is quite current with the beginning of summer: LIVE YOUR REAL LIFE.

Yeah, yeah, I know, we´re a generation which can´t exist without the Net and modern gadgets, but it doesn´t mean that we have to spend hours a day with them. We could do so many of other things instead. When I was a child, we used to run outside with my friends daily, we played hide-and-seek, volleyball with a makeshift net, we always fished a ball out of the stream, slept in a tent, we played games like Monopoly and others when it was raining – and we were sitting home just in a case that some of our friends were away. When I look out the window now, I can see no children there. They´re not playing games together outside. It´s so old-fashioned. Sometimes I can see just a group of little boys or girls who are hanging around without a goal, with a mobile phones in their hands. Some of them are sitting on the bench showing each other some videos or funny pictures. And then I can see a 3-year-old kid with a tablet on his/her lap. I´m really happy that we had so diffrent childhood, because we always can laugh at something what we were doing with our friends. Which memories we will have thanks to laptops and mobile phones?

Let´s rather call to someone you haven´t seen for ages and go somewhere together. Pack your backpack finally and set off on your real adventure. Or go to the zoo. Or to the circus. Or he cinema. Don´t be scrolling tumblr and other similar pages looking for experience of other people, create your own ones. Don´t be drooling over pictures of a fancy barbecue and organize your own one. Don´t say while listening to some Spanish music that you´d love to speak fluent Spanish as well or some another langure – start studying it. Don´t just listen to your favourite band on the Net and buy tickets for their concert. Don´t envy of those perfect couples from romantic comedies, there will not appear a Prince Charming or a lovely princess at your place on their own. Don´t wait for the likes on your profile picture. Don´t be scrolling the facebook wall each 2 minutes. Don´t think that your meal is inferior when you don´t put it on instagram. Stop only looking for an inspiration and do something what you´ve always wanted.


So turn off your facebooks, stop staring at instagram and your phone. And stop doing it when you go for a coffee with someone. Don´t be afraid of losing something. The only thing you can lose are the moments around you which you don´t mention and which you don´t enjoy to the full. So look up from your phone and laptop, jump up and start living your real life, not the life of that person in the grip of modern gadgets or stucked in the Net. I know it sounds like a cliché, but we have just one life. Personally, I want to live it in a way which I will be grateful for once. So what about you? (: 



No comments:

Post a Comment