Monday 8 June 2015

CHALLENGE No. 54 - THINK TWICE. (BEFORE YOU SPEAK. WRITE. WHATEVER.)

 Dnes rovnou začnu zněním nové výzvy: PŘEMÝŠLEJTE DVAKRÁT. (PŘED TÍM, NEŽ PROMLUVÍTE. NAPÍŠETE. V KTERÉKOLI JINÉ SITUACI.) Jednou tady byla výzva „Život je krátký, mluv rychle“, ale tento týden zkuste udělat pravý opak.

  Víte, často se stává, že řekneme něco, čeho litujeme okamžitě, když naše slova dozní. Jenže tohle je docela nevýhoda lidské komunikace prostřednictvím řeči – nemůžeme vzít zpátky nic, co vyslovíme. Lidská řeč je geniální věc, ale mnohdy se může stát i nejnebezpečnější zbraní. Samozřejmě, můžeme se omluvit, ale to slova stále nesmaže. Výhodou všech psaných zpráv (od mailů, přes smsky a facebookové zprávy po dopisy) proto je, že stále své výpovědi a odpovědi můžeme upravit, pozměnit, doplnit nebo smazat. Teprve tehdy, když je odešleme, nemohou být změněny a vráceny zpátky.
   Ovšem nejen slova mluvená i ta v psané podobě potřebují rozmýšlení. To by mělo být nedílnou součástí veškerého našeho jednání, které přímo či nepřímo ovlivní dříve nebo později životy druhých lidí nebo světové dění. Naše společnost se sice skládá z nás jednotlivců, ale i když si to neuvědomujeme, naše chování a činnosti mají dopad i na naše okolí. Například jen obyčejná snídaně: uděláte si lívance, provoníte s nimi celý dům, naskládáte je na sebe na talíř, polijete je zlatavým javorovým sirupem, posypete borůvkami a nahoru dáte zmrzlinu – a když dojídáte poslední borůvku, přijde někdo další, protože ho probudila ta oblíbená vůně – jenže zjistí, že jste na něj nemysleli. A i takovými drobnostmi vstupujeme do životů kolem nás.

  Zkuste tedy tento týden přemýšlet dvakrát. Když připravujete snídani, zkuste popřemýšlet, jestli byste neměli náhodou pamatovat i na další hladové doma. Přemýšlejte dvakrát, než se rozhodnete říct něco důležitého. Abyste tím někomu neublížili. Nebo ho neurazili. Přemýšlejte dvakrát, když něco budete psát. Nebo když budete někomu na něco odpovídat. Když se bude schylovat k hádce. Když se budete dívat na nudný pořad v televizi, jestli by nebylo lepší zabývat se něčím užitečnějším. Když pojedete nakoupit, jestli byste se neměli třeba zeptat někoho z rodiny, jestli by si něco nepřál. Když půjde o důležité životní rozhodnutí. Když budete pít šestou sklenku vína. Když budete odsunovat něco, k čemu se chystáte už dva týdny. Když budete něco slibovat. Když se budete rozhodovat v něčem, co ovlivní vaši budoucnost. Když budete odpovídat někomu, komu na vaší odpovědi opravdu záleží. Když se budete balit na dlouhou cestu. Zkrátka kdykoli, kdy půjde o víc, než jen o to, jestli si vyčistíte zuby před snídaní nebo po snídani.

  Je super jednat spontánně, ale ne vždy pak všechno dopadne tak, jak jsme si představovali. I obyčejná zpráva může později způsobit, že vás bude mrzet to, co jste napsali, protože by bylo lepší, kdybyste si to promysleli a raději ji neposílali. A proto přemýšlejte dvakrát, abyste se vyhnuli všem těm nepříjemným pocitům, které vás mohou pronásledovat po nerozvážném chování, nebo abyste předcházeli zklamání lidí, které máte rádi. Nebo abyste si některým ze svých rychlých rozhodnutí nezkazili celý život. 


Today I would like to start by writing you the sounding of a new challenge: THINK TWICE. (BEFORE YOU SPEAK. WRITE. WHATEVER).  There was the „Life is short, speak fast“ challenge once, but this week try to do it vice versa.

You know, it often happens that we say something what we regret immediately, when our words peter out. Yeah, this is kind of a disadvantage of our speech – we can´t take back what has been said. Our speech is a perfect thing, but it can do an enormous damage as well. Of course, you can apologize, but the words aren´t really erased. An advantage of all written messages (mails, fb messages, text messages, letters) is that you can alter it somehow, you can erase it completely or whatever you want – until you send it. Then it also can´t be taken back.  
But not just words need second thoughts. Second thoughts should be a part of all kinds of our actions with which we influence people around you or the world directly or indirectly.  Our society contains us, individuals, and althougth we don´t think about it, our behaviour and manners have an effect on our surroundings. Just a simply breakfast, for instance: you make pancakes for yourself, thelovely smell is all around the house, you put them on a plate, add the golden maple syrup, blueberries and ice cream on the top – and when you´re finished and you´re eating the very last blueberry, someone from your family comes – but s/he finds out that you didn´t make some for them. And with these little things come into lives of others.

Try to think twice this week. When you make a breakfast, try to think about it who else will be hungry in the morning. Think twice before you decide to say something important. So that you don´t hurt someone. Or so that you don´t insult somebody. Think twice before you write something. Or when you give an answer.  Or when you think a quarrel is near. When you´re watching a boring TV show, if it´s not better to do something more useful. When you do the shopping, if someone from your family doesn´t wish something. When there is a vitally important decision. When you drink the sixth glass of wine. When you postpone something what you´ve wanted to do for two weeks again. When you promise something. When you decide on something what will have an effect on your future. When you answer to someone who cares about it a lot. When you pack for a long journey. Just whenever when you do something more than just to decide if you brush your teeth before or after the breakfast.


It´s great to be spontaneous, but it doesn´t go well everytime. Only an ordinary message can cause that you will regret what you´ve written, because it would be better if you hadn´t written it or if you had thought twice. So do think twice. In order not to have bad feelings after hot-headed behaviour or in order not to cause disappointment to people you love. Or in order not to ruin your life with some of your hot-headed decisions.


No comments:

Post a Comment