Monday 25 May 2015

CHALLENGE No. 52 – LET´S COOPERATE.

   Připadá mi, že je kolem nás stále více a více lidí, kteří „jedou jen sami za sebe“. Lidi, které zajímá pouze jejich kariéra, neotáčejí se za někým, kdo je potřebuje, žijí svůj život a nevadí jim, že své blízké přehlížejí, jsou zahleděni do svého ega a pro své okolí nehnou ani prstem. Netuším, jestli je to dobou, ve které žijeme, která nás učí tomu, abychom se uměli postavit na své nohy a nespoléhali se na druhé, nebo zkrátka jen náš charakter, ale myslím, že všechno by mělo mít své meze. Měli bychom sami vědět, kdy je důležité, abychom se neprotloukali ostrými lokty mezi druhými a přestali se soustředit jen na svůj úspěch a prospěch. Abychom věděli, kdy je třeba nabídnou někomu pomocnou ruku, nechat si poradit nebo přibrat ostatní s sebou. Výzva tohoto týdne proto zní: SPOLUPRACUJTE.
   Sedněte si ke školnímu projektu společně s vašimi spolužáky. Nabídněte kamarádovi brigádu, na kterou by mohl jít s vámi. Nenechávejte druhé bloudit mezi problémy. Natrhejte společně šeřík. Uvařte se sourozenci večeři. Uspořádejte s kamarády party na oslavu zdárně zvládnutých maturit. Upečte spolu sušenky a rozdávejte je bezdomovcům na ulici. Domluvte se na doučování matematiky, abyste si nemuseli lámat hlavu doma všichni jednotlivě. Přijměte názory druhých. Poslouchejte je a nepřerušujte. Vydejte se o víkendu na volejbal. Řešte problémy klidně a snažte se najít všichni co nejlepší řešení. Zkuste přijít sami na něco, v čem budete moci spolupráci využít. 
   Spolupracujte více a méně s druhými soutěžte. Samostatně jsme sice každý originální a osobitá kapka, ale dohromady přece jen tvoříme oceán, který potřebuje každou ze svých kapek, aby tím oceánem být mohl. Možná si řeknete, že jedna kapka nikoho nespasí, ale když se rozhodne být sama, většinou se znatelně dříve vypaří – a kdybychom celý oceán rozdělili na jednotlivé kapky, za krátkou chvíli z něj nezbude vůbec nic. A proto se nebojte s druhými spolupracovat, abyste dokázali řadu věcí mnohem lépe! (:

It seems to me that there are still more and more people around us who are only for themselves on this planet. People who are interested in their career and are not interested in other people who need them, they live their own life and do not care that they ignore people around them, they´re just a kind of an inward-looking person and do nothing for their surroundings. I don´t know, if it´s the fault of the time period which we live in and which teaches us to stand on our own feet and don´t rely on others, o rif it´s our character – but I think that everything should have its limits. We should know when it´s important not to get by on your own  among other people and when we should stop being concentrated on our success and our benefit. We should be sure when to give someone a hand, when to let others give us advice or when to take someone with us. The challenge of this week sounds: LET´S COOPERATE.
Sit down and work on your school projet with classmates. Offer a summer job to your friend, if it´s possible that they could go with you there. Pick some lilac together. Cook a dinner together with your siblings. Organise a party with your friends to celebrate the final exams. Bake cookies and give them to homeless people together. Organise the Math session when you don´t understand it. Accept opinions of others. Listen to others and don´t interrupt them. Solve problems calmly and try to find the best solution. Don´t let other to get lost in their troubles. Play volleyball in the weekend. Make up your own situation in which you can use the cooperation.
Cooperate more and compete less. Each of us is an original drop, but we´re an ocean together.  The ocean needs all of its drops – to be the ocean. Maybe you can say they´re loads of drops and if one of them go away, nobody cares. But usually an individual drop vaporizes sooner – and if we separate the ocean into the individual drops, it would disappear in a moment. So don´t be afraid of cooperation with others, you can manage to do a lot of thing much more better in this way! (:





No comments:

Post a Comment