Monday 11 May 2015

CHALLENGE No. 50 – BE THE BEST FRIEND EVER.

   Poslední dobou si čím dál více uvědomuju, kolik báječných lidí kolem sebe mám. Vím, že se na ně můžu spolehnout, že se mnou budou v každé situaci, že jim můžu říct cokoli, že se ke mně nikdy neotočí zády, že díky nim budu mít vždycky důvod se smát, že mě mají rádi a že díky nim nikdy žádná zkouška nebude natolik těžká, jak se zdá, protože když máte kolem sebe milované lidi, všechno je najednou snazší. Nicméně je důležité, abychom pouze nepřijímali a neradovali se z toho, jak skvělé lidi ve svém životě máme, ale aby si i bez nás někdo neuměl svůj život představit. Dnešní výzva proto zní: BUĎTE TI NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ. (Důležitá poznámka: všechny následující řádky jsou inspirovány právě lidmi, bez kterých si svůj život neumím představit já, takže nejde o pouhé nápady (: )

   Buďte pozitivní a učte druhé tomu, aby i oni viděli svět z té lepší stránky. Obejměte je, když si nebudou vědět rady, kudy se vydat dál. Nepřestávejte druhé překvapovat milými vzkazy. Pozvěte je na kávu. Vytáhněte je ven, aby přišli na jiné myšlenky. Vezměte je do kina. Uspořádejte společně party. Udělejte něco bláznivého, třeba si zahrajte piškvorky v třídnici nebo si udělejte valašský piknik v kroji – nebo piknik v zimě. Jděte na koncert. Jen tak jim doneste oblíbené sušenky. Rozesmějte je svými myšlenkovými pochody v smsce. Nezlobte se, když vám budou volat ve tři ráno. Někam spolu neplánovaně odjeďte. Splňte jim některé z jejich přání. Běžte spolu do cirkusu. Procházejte staré společné fotky. Nezapomínejte jim připomínat, jak moc rádi je máte. Utrhněte pro ně kytku. Buďte první, kdo jim nabídne pomoc, když ji potřebují. Noste jim tašku, když mají zlomenou nohu, aby se mohli soustředit na chůzi o berlích. Uvařte pro ně něco dobrého. Přivezte jim něco, i když jedete třeba jen do nejbližšího města. Nechte jim před dveřmi cukrovou vatu, když víte, jak moc ji zbožňují. Nebo jahody. Nebo borůvky. Pošlete jim nečekaný dopis. Nebo pohled. Upečte jim k narozeninám dort, ačkoli vám dá mnohem více práce, protože je váš kamarád/ka alergický téměř na všechno. Nebo bezlepkový štrúdl. Dejte jim dárek, který bude vážně osobní. Smějte se spolu do té doby, dokud vás nezačne pořádně bolet bránice. Doneste jim noty, které tak dlouho hledají. Nebo flashku s filmy, které už roky neviděli. Nebo jim pošlete písničku, u které si vybavíte společné zážitky. Řekněte jim, když se vám nelíbí něco, co dělají. Dodávejte jim jistotu, že tady pro ně budete vždy. Vždycky o ně mějte starost. Půjčte jim svůj svetr, když jim je v noci větší zima než vám. Uznejte, když se jim něco podaří. A buďte s nimi i tehdy, když se naopak nedaří vůbec nic. Odpouštějte jim. Přineste jim domů horký čaj, když jsou nemocní. Buďte jim inspirací. Mějte pro ně pokaždé radu, která je popostrčí dál. Udělejte si na ně čas. Věřte jim. Respektujte jejich názory. Podporujte jejich nesmyslné nápady. Svezte je domů ze školy nebo do školy. Nezlobte se, když vám potají ukradnou poslední žvýkačku. Jděte s nimi i tam, kam byste sami nešli, když víte, že nemají s kým jít. Naučte se rozumět i beze slov. Poslouchejte jejich starosti. Dodávejte jim odvahu, když si s něčím nejsou jistí. Buďte upřímní a říkejte jim pravdu. Zavolejte jim, i když nemáte důvod. Nebuďte sobečtí. Nezlobte se na ně, když se jim něco nepovede. Oslavte spolu každý úspěch. Udělejte spolu večeři. Zasmějte se všem společným špatným rozhodnutím. Mějte společné plány. Občas se společně pousmějte nad tím, co všechno se změnilo za poslední léta. 

   Je ještě tolik dalších způsobů, díky nimž se dá tato nová výzva splnit, ale to bych mohla pokračovat ještě několik dalších hodin. A tak buďte vděční za všechny nejmilejší kolem vás, ale zároveň buďte i vy tím nejlepším kamarádem ze všech! (:


I´ve been thinking  about an important fact recently – how many of fabulous people I have in my life. I know that I can rely on them, that they will be with me in every situation, that I can tell them everything, that they´ll never turn away, that I´ll always have a reason to smile thanks to them that they love me as well and that there is no ordeal which could be difficult if you have beloved people around, everything is easier with them. However, there is one another important fact – not to just be happy thanks to people in your surroundings, but also be the person who someone can´t imagine their life without. Today challenge sounds: BE THE BEST FRIEND EVER. (An important note: all of the following lines are inspired by my friends, there aren´t only some ideas (: )

Be positive and learn others to see the world better. Hug them when they don´t know the way. Don´t stop surprising them with lovely notes. Invite them for coffee. Take them out to change the thoughts. Take them to the cinema. Organize a party together. Do something crazy, for instance a picnic in winter. Go to the concert. Give them some cookies without a reason. Make them laugh with your nonsensical thoughts in your text message. Inspire them. Don´t be angry with them when they call you at 3 AM. Have an unplanned trip. Realize some of their wishes. Recpect their opinions. Go to the circus. Have a look at old photos.  Don´t forget to maket hem sure, how much you love them. Bring them a flower. Bet he first one who will give them a hand when they need it. Carry them a bag when they have a broken leg. Cook something super yummy for them. Be honest and tell them the truth. Buy something for them, even when you go to the nearest city. Let some cotton candy in front of their door, if you know how much they adore it. Or strawberries. Or blueberries. Send them an unexpected letter. Or a postcard. Bake a birthday cake for them, although they´re allergic almost to everything. Or a gluten free pie. Give them a present which will be really personal. Laugh together until your belly hurts. Bring them those music sheets which they´ve been looking for. Or a flash drive with films they haven´t seen for ages. Or send them a song which will make them think about your experiences. Give certainty of the fact that you´ll always be her for them. Take care about them. Lend them your coat if they´re colder than you. Acknowledge that they manage something well. And be with them in that moment, when nothing goes well. Forgive them. Bring them a cup of hot tea if they´re ill. Haveadvice for them which will prod them. Have time for them. Trust them. Support their crazy ideas. Don´t be angry if they steal your last chewing gum. Tell them if you don´t like something what they´re doing. Give them a lift from school. Go somewhere with them when they don´t know who could go there with them. Learn to understand them without words. Listen to their worries. Encourage them when they aren´t sure.  Call them without a reason. Don´t be selfish. Don´t be angry with them when they don´t manage something. Celebrate each success together. Make a dinner together. Laugh at bad decisions together. Sometimes smile together thanks to all of your life changes. Have plans together.

There are thousands of another ways how to be a really good friend, I´d be able to continue for hours. So be grateful for your beloved friends, but be the best friend ever at the same time! (:




   

No comments:

Post a Comment