Monday 4 May 2015

CHALLENGE No. 49 – DO YOUR BEST.

   Žijeme ve zvláštní době – všechno chceme hned a chceme jen to nejlepší, ale přitom se často stává, že neděláme maximum. Nejsme ochotní udělat něco navíc, necháváme druhé, aby za nás udělali danou práci, neustále se na něco vymlouváme a zkrátka – tolikrát nehneme ani prstem. Otázkou pak zůstává, jestli máme z dosažení toho, co jsme si přáli a co jsme chtěli, vůbec radost, když jsme toho dosáhli takovou cestou. A bez zásluh.
   Ačkoli mnohým možná tento galakticky jednodušší způsob vyhovuje, nemyslím si, že by byl správný. Co z toho v životě budeme mít, když za nás všechno udělají druzí? Když si my osobně jen slízneme smetanu? Dnešní výzva proto zni: UDĚLEJTE VŠECHNO, CO JE VE VAŠICH SILÁCH.
  
  Udělejte všechno, co je ve vašich silách… Co když to ale bude k ničemu? Co když se zbytečně nadřu, ale nic mi nevyjde? Co když ztratím tolik času? Takové pochybnosti vůbec nemusíte mít. Taky se mi několikrát stalo, že mi něco nevyšlo, že jsem nad něčím strávila hodiny (dokonce i dlouhé týdny), ale nebylo to nakonec podle mých představ. Došla mi ovšem jedna důležitá věc – nic, co uděláme navíc, není zbytečné. Všechno se nám dříve či později vrátí, i když v to zatím třeba nedoufáme. A proto se nebojte a udělejte všechno, co je ve vašich silách, ať už půjde o cokoli.
   K čemu vám budou vysoké školy, kde si nakoupíte tituly, se kterými se potom budete všude ohánět? K ničemu, budete akorát pro smích těm, kteří výšku udělali vlastními silami. K čemu vám budou samé jedničky ve škole, když všechno opíšete z taháků – a pak neuděláte maturitu, protože si nebudete s učením vědět rady? K čemu vám budou převzaté eseje od vašich kamarádů, když pak nebudete schopní odepsat na úrovni svému budoucímu zaměstnavateli? K čemu vám bude nechat si všechno zařídit druhými, když pak v praktickém životě budete nepoužitelní?
   Víte, možná si to neuvědomujeme, ale jde neuvěřitelně moc poznat, kdo si jde za svým tak, že se snaží udělat pro to všechno, co je možné  - a kdo proplouvá životem s pomocí a využíváním druhých. Může nám přijít nespravedlivé, že někdo má všechno zadarmo a bez námahy, ale chceme se opravdu dobrovolně připravovat o ten zasloužený dobrý pocit, když se nám něco povede? Když se ohlédneme zpátky a zjistíme, že jsme dokázali i to, co nám tehdy zdálo nemožné?
   A proto nebuďte líní a pohodlní. Běžte se učit už dnes, abyste se dostali tam, kam jste si vždycky přáli. Dejte si práci s projektem, který jste dostali zadaný ve škole. Překonejte se a uběhněte o kilometr víc, než bylo v plánu. Dávejte si své osobní výzvy a splňte je. Využívejte čas, který máte na učení, práci nebo cokoli jiného, smysluplně. Dělejte všechno důkladně, i ty nejmenší drobnosti. Hrajte o hodinu déle na svůj hudební nástroj, když chcete něco dokázat.
   Uvědomujte si, že cokoli uděláte navíc, nikdo už vám nikdy nevezme. Ať už se bude jednat o cokoli, všechna ta snaha, odhodlání a úsilí se vám vrátí. Možná se to nemusí zdát na první pohled, ale jednou všechno to, co jste udělali, když se druzí třeba jen poflakovali po venku, bude doceněno. A tak udělejte všechno, co je ve vašich silách! (:


We live in the really strange time – we want everything now and everything the best, but actually, we often don´t do the maximum for that. We aren´t willing do something extra, we let others do our work, we ´re always explaining sth away and soo often we just do nothing. Then the question is – are we truly happy when we reach the things we have wished and we have wanted?  Are we happy if we reach it in this way? When we got it on merit?
Although this can seems to many of us like a super duper lovely easy way, I don´t think that it´s a right one. What will we have from that in our life, when the others will do everything instead? When we will only come to have a success? The today challenge sounds: DO YOUR BEST.

Do your best… But… What if it is for nothing? What if I am just exhausting without a success? And what about those tons of time? Be sure, you don´t have to have these worries. I have my own experience – it has already happened to me that I´ve failed, that something just hasn´t been like from my dreams, I´ve already spent loads of hours (even loong weeks) with something, but it hasn´t been like I had expected to. Yeah, but I´ve found out one really really really important thing – anything, what we do, isn´t useless. Everything will come back, sooner or later. Maybe you don´t believe in it now, but it will. And because of this, don´t be afraid and do your best – whenever.
Tell me, will you be happy with your bought university degrees? For what will be these to you? For nothing, only the people who studied on their own will be laughing at you. For what the good marks at school will be to you? For what when you´re cheating? Maybe that you´ll have problems with studying for the final exams. For what will be the essays which you have from your friends when then you´ll be not able to write an email to your future boss? For what will be the work which other people has done instead of you when you´ll be not able to have a practical life?
Well, maybe we don´t realize it, but it´s sooo clear if someone do everything for their goals and if someone just sail through their lives with the help of others and with exploitation.  This can seems us to be really unfair when someone has everything for free and without effort, but do we really want live without that great feeling which we have when something is well done?  When we look back and find out what we have managed and that we have done something what had seems to be unreal?
So don´t be lazy. Go study today, if you would like to make your wish come true. Do your school project on your own. Excel yourself and run one more kilometre. Come up with your personal challenges and beat them. Use up your time, which you have for studying, working or whatever else, completely.  Do everything well, even the littlest things. Play your musical instrument an hour longer, if you want to achieve something.  

Try to realize that whatever extra you do, nobody will take you. It can be effort or commitment, but everything will come back to you. Maybe it can be clear now, but everything what you have done, when other people have been hanging, will have its value once. So do your best! (:


2 comments:

  1. Vzhledem k tomu, že mi právě začalo zkouškové, myslím, že je to ideální challege! Díky za ni :) Vynasnažím se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem ráda, že jsem to takhle trefila, hodně štěstí přeju (:

      Delete