Monday 6 April 2015

CHALLENGE No. 45 – FIND A RAINBOW.

   Stalo se vám už někdy, že se problémy a starosti začaly najednou hromadit tak, že se vám zdálo, že se už nikdy nedočkáte toho, že bude všechno zase fajn? Stalo se vám někdy, že se zdál dobrý konec až příliš v pohádkovém nedohlednu? Nebo jste si jen netroufali doufat, že něco dopadne tak, jak má? Myslím, že takovou situaci jsme zažili všichni. Nejednou. A proto mě v souvislosti s velikonoční radostí napadla dnešní výzva: NAJDĚTE DUHU.
   Ano, duhu. Něco, co se skrývá za mraky, které se tváří jako: "Ne, rozhodně nemáme v plánu se rozestoupit. Nikdy." Duhu, která se skrývá za každou starostí, protože vždycky se někde za mraky schovává nějaký ten sluneční paprsek, díky kterému se barvy na obloze objeví. Když vás něco trápí a někdo se vám snaží pomoc, často si řeknete, že vůbec neví, o čem mluví, vždyť je vaše situace bezvýchodná. Jenže to vůbec není pravda. Pokaždé se najde nějaký jasnější bod, něco, co vám může dodat naději.
   Čeká vás celé odpoledne strávené nad učením, ale vám se chce spát, protože jste dorazili v noci (nebo spíš ráno) opravdu pozdě? Řekněte si, že zítra touto dobou už budete ze školy doma a ta spousta stránek, které jste se museli dneska učit po prodlouženém víkendu, bude pryč. Děsí vás, že před sebou máte maturitu, přijímačky a spoustu uzávěrek? Těšte se na to, že na vás čekají zasloužené nejdelší prázdniny v životě, i když se vám maturita nebo přijímačky nepodaří, to je fuk, případně na vás čeká další pokus. Objednali jste si kvůli focení tabla košili, která ale nedorazila včas? Nakonec vám třeba půjčí jednou svou vaše báječná kamarádka, která vám k ní ještě přidá jedny z vašich nejoblíbenějších bonbonů, které jste zbožňovali, když jste byli malí, takže budete mít mnohem větší radost, než kdyby vám objednaná košile dorazila. Ležíte doma se zlomenou nohou a mrzí vás, že nikam nemůžete? Mějte radost z toho, že opravdu nic nemůžete dělat, nečeká vás žádné uklízení, žádná škola na druhý den, jen dny plné filmů, knížek a nicnedělání, to jste si přece vždy přáli. Rozešli jste se právě s někým, i když jste si mysleli, že spolu zůstane napořád? Teď se to možná může zdát zlé, ale věřte, že to tak má prostě být, protože si jednou najdete někoho, kdo vás bude mít rád ještě víc, s kým budete nejšťastnější a s kým získá svět to největší kouzlo – a do té doby budete mít spoustu času na všechno, co vás baví, budete moct dělat, co se vám zachce a kdykoli se vám zachce. Pohádali jste se s někým, na kom vám opravdu záleží? Buďte si jistí tím, že mezi sebou budete mít alespoň o problém méně, protože se opět všechno spraví – a vzpomeňte si na to, jaký vzduch je po bouřce. Rozbili jste babičce tu obrovskou vázu se slony? Babička se sice možná bude naoko zlobit, ale přitom vám bude vlastně vděčná, protože ji dostala jako svatební dar a vůbec se jí nelíbila, ale bylo jí hloupé ji vyhodit. Rozlili jste na zem smetanu, kterou jste chtěli vyšlehat, abyste si ji přelili přes jahody? Buďte za to rádi, protože jste toho přes Velikonoce snědli opravdu spoustu – a aspoň nebudete mít takové výčitky svědomí následující týden. Čeká vás návštěva zubaře? Myslete na to, že se konečně aspoň zbavíte toho pocitu, jak moc se vám tam nechce jít, až budete z ordinace venku.

   Zkrátka a dobře – za vším, co vám způsobuje trápení, se skrývá něco, co vám pomůže takovou situaci přejít. Jen se musíte dobře dívat, abyste si barev duhy za černými mraky všimli. Žádná situace totiž není beznadějná, vždy se najde důvod alespoň k malému úsměvu a oddychnutí. Tak se nesoustřeďte jen na to špatné, najděte duhu! (:
   "Look up to the sky. You´ll never find a rainbow if you´re looking down." (Charlie Chaplin)


Has it ever happened to you that there had been loads of problems and worries, so you have thought that you would never see everything alright? Has it ever happened to you that you have thought that the fabulous end didn´t exist? Or that you just haven´t been so audacious to hope of this happy end? I guess that this situation has been in everyone´s life more than once. Soo – because of this and because of the Easter joy which I have I´m coming up with today challenge: FIND A RAINBOW.
Yeah, the rainbow. Something what is hidden behind clouds which look like: "No, we´re not going to open out. Never." The rainbow which is hidden behind each worry, because there is always at least a tiny sunbeam behind the dark clouds which helps to rainbow to appear. When something worry you and someone tries to give you a hand, you often tell yourself that the person absolutely doesn´t know what they´re talking about, because your situation is totally hopeless. But this is not the truth. There is ALWAYS a bright point. There is always something, what can renew hope to you.
Is there a long study afternoon waiting for you, but you´re extremely sleepy, because you arrived home really late at night? Tell yourself that this time tomorrow you´ll be at home and those pages will be the past. Are you scared of your exams and deadlines? Look forward to holidays which will come soon. Did you order a shirt for you class photo, but it didn´t drive? Maybe your gorgeous friend will lend you her own one in the end and she will give to the bag with it also Cannes which you used to eat like a child, so you´ll be much more happy than with the shirt you´ve ordered. Are you at home with a broken leg and are you sad that you can´t go anywhere? Be happy for the fact that you´re really not able to do anything, so you don´t have to tidy up, you don´t have to go to the school, there are just films, books and lazy days for you, it was your wish, isn´t it? Have you broken up with someone who you have planned a whole life with? It can seems really bad now, but trust me, someday you´ll find someone who will love you much more, who you´ll be happier with, who the world will have the right charm with – and now you have time for things that you´ve always wanted to do, what you like to do – whatever and whenever. Have you had a quarell with someone who is really close to you? Be sure that there will be less problems between you when everything makes up – and remember who lovely is the air after the storm. Did you broke that huge grandma´s vase with elephants? Maybe she´ll looks angry, but she´ll be grateful actually, because it was a wedding present which she never liked, but she didn´t want to throw it away. Did you pour the cream, which you wanted to whisk and eat it with strawberries, on the floor? Be happy for that, because you ate tons of food during Easter, so you won´t have so much of remorse the following week. Is there a dentist visit waiting for you? Try to think about that horrible feeling, which you have – it´ll disappear soon, as soon as you are out in the waiting room.


All in all – there is always something behind your worries, what can help you to go across. You just have to watch carefully to notice colours of the rainbow behind the dark clouds. There is no situation which would be hopeless, you can always find a reason to a little smile or a reliéf. So don´t concentrate on sad sides, find the rainbow! (:

"Look up to the sky. You´ll never find a rainbow if you´re looking down." (Charlie Chaplin)


No comments:

Post a Comment