Monday 23 March 2015

CHALLENGE No. 43 – PAY IT FORWARD. POŠLI TO DÁL.

   Dneska budu nejspíš docela stručná, takže začnu zrovna zněním nové výzvy: POŠLI TO DÁL. Ti z vás, ke kterým se dostal film „Pošli to dál“ (http://www.csfd.cz/film/5719-posli-to-dal/) už tuší, o co poběží. A ti, kteří jste o onom americkém snímku dosud neslyšeli, nezoufejte, alespoň pro vás následujících pár řádků znamená, že se dočtete o něčem úplně novém.
   Možná vám bude nejlepším vysvětlením lehké nastínění děje. Chlápek jménem Chris, povoláním novinář, přijde při jedné policejní akci o auto. Pak ho ale překvapí nečekaná událost – naprosto neznámý muž mu věnuje své auto – a NIC. ZA. NĚJ. NECHCE. Jak už to ale bývá, vše má své odůvodnění, stejně jako toto neuvěřitelné gesto. Před čtyřmi měsíci dostali na jedné škole žáci 7. třídy zajímavý úkol: vymyslet způsob, jak změnit svět kolem sebe. A tak malý Trevor přichází s nápadem, že začne sám u sebe, pomůže bezdomovci, kterého přivede s sebou domů, najde ještě několik dalších lidí, kterým by rád pomohl, ale nečeká žádné díky – místo díků si přeje, aby pomoc poslali dál.
   Nebudu vám vyprávět zbytek příběhu, Trevorovy nezdary, pochybnosti a tak dál, na film se můžete podívat sami. Vezměme si z filmu pouze jeho hlavní téma. Oplácejte dobré skutky, které vás potkají během dne. Tak, že s nimi budete pokračovat sami. Tak, že i vy sami uděláme dobrý skutek. A nic za to nebudete chtít, jen si budete přát, aby ti, kterých se váš dobrý skutek týká, pokračovali stejnou cestou.
   Usmál se na vás kluk na ulici? Popřejte za to hned v obchodě prodavačce pěkný den. Podala vám spadlé klíče paní, která za vámi vešla do kavárny? Zaplaťte za to kávu navíc, abyste udělali radost dalšímu zákazníkovi. Počkal na vás řidič tramvaje a neujel vám? Kupte růži té smutné paní, co sedí na lavičce u květinářství - na oplátku milému řidiči. Spadla vám zmrzlina a někdo za vámi vám sám od sebe koupil novou? Pohlídejte za to před obchodem kočárek paní, které právě usnula dcerunka, aby ji s sebou nemusela brát dovnitř.
   Podle mě jsou dětská přání a dobré úmysly nejupřímnější ze všech, budiž mi důkazem zmiňovaný film, který tuto skutečnost naznačil. Využijte tedy Trevorova nápadu i vy. Jak jinak chcete viditelněji dokázat, že se k sobě budou lidé kolem vás, ve vašem městě a po celém světě chovat jinak? Oplácejte dobré skutky, zapojte se do „hry“ Pošli to dál. Je to stejné jako s úsměvem a radostí, kterou dáváte druhým – čím více dobrých skutků oplatíte a pošlete dál, tím více se vám jich vrátí. A pokud nemáte co oplácet, začnete tuto vlnu u sebe. Tak neváhej a POŠLI TO DÁL! (:


I´ll be quite brief today and I´m going to start with the wording of a new challenge right now: PAY IT FORWARD. Those of you who have seen the film „Pay It Forward“ know, what´s my point. And those of you who have never heard about the film – don´t worry, I´m happy that the following lines will be a novelty for you.
Maybe the best explanation will be a light outline of the plot. A guy called Chris, who´s a journalist, loses his car. But right then he´s surprised thanks to an unbelievable happening – a totally unknown man gives him his own car – and DOESN´T. WANT. TO. LET. CHRIS. RECIPROCATES. IT. Yeah, he can´t believe, but there is a reason why the man made this huge gesture. Pupils of a 7th grade of a school got an interesting homework: come up with a way how to change the world around them. A boy called Trevor comes up with the most original idea – he starts with himself, he helps a homeless man, comes home with him and then he finds some other people who he wants to help to. But Trevor doesn´t wait for thanks – he wishes instead of that something special – he wishes the people paid the help forward.
I´m not going to retell the whole story to you, Trevor´s failure or qualms and so on, you can watch the film on your own. My point is to take and idea from the film main topic. Pay forward random acts of kindness which met you during the day. Pay it forward and continue with them on your own. Do random acts of kindness. And don´t want any reciprocation. You can have just a wish that the people who are part of your random act of kindness will pay them forward again.
Did a boy smile at you in the street today? Soo, you, wish a good day to a shop assistent as a reciprocation. Did a woman behind you in a café pick up your keys that fell you? Pay one more coffee to some another costumer as a reciprocation. Did a bus driver wait for you? Buy a rose for that sad woman sitting in front of the florist´s as a reciprocation. Did your ice-crem fall down and someone did buy another one for you? Stay with a baby in front of the shop when you see that his mother needs to let the baby sleep outside.

From my point of view, wishes and good intentions of children are the most honest, my prove is that film with Trevor as a main character. So lets use his idea. Is there other better way how you would like to make people around you, in your city, in the world to behave different to each other? Pay forward  random acts of kindness and take part in a „game“ Pay It Forward. It´s the same situation like with the smile or joy which you give to others – the more random acts you pay forward, the more will go back to you. And if there is nothing what would you like to reciprocate, start the wave on your own. So don´t wait and PAY IT FORWARD! (: 




No comments:

Post a Comment