Monday 9 March 2015

CHALLENGE No. 41 – NO EXCUSES.

   Výmluvy. Pro někoho denní rutina, pro někoho občasná záchrana. Ať už máte k výmluvám vztah jakýkoli, určitě jste nějakou v životě použili. Možná menší, možná v dobrém úmyslu, ale o výmluvu šlo stále. A pokud ne, hádám, že jste se už někdy stali její „obětí“. Když nad tím tak přemýšlím, výmluvy by se vlastně daly rozdělit na několik základních typů:

TYP ČÍSLO 1 - KRYCÍ JMÉNO LENOST.
Někdo vás o něco poprosí, ale vám se prostě a jednoduše nechce. Nechce se vám strávit volný večer nad doučováním spolužáka, nechce se vám zajít o dvě ulice navíc, abyste odnesli tu těžkou tašku rozklepané babičce, nechtělo se vám naučit se těch dvacet áčtverek včas. Nepůjdete si večer zaběhat, když si radši můžete objednat pizzu. Třeba zítra.

TYP ČÍSLO 2 - A CO NA TO DRUZÍ?
Neuvolníte místo v autobuse důchodci, protože ostatní se taky nezvedají a dívali by se po vás, že jste až přespříliš ochotní. Nepůjdete vyzvednout do školky mladší sestru, protože byste jí museli nést až domů gigantického plyšového růžového jednorožce. Ne, proč byste měli budit zbytečnou pozornost, když je to s výmluvou o tolik pohodlnější?

TYP ČÍSLO 3 - VÝMLUVU DO TOHO, HNED MÁME HOTOVO.
Znáte to, jedna taková výmluva dokáže zázraky a ušetří vám občas i hromadu času. Nepřihlásíte se do projektu, kde by se hodily vaše znalosti, nepojedete na nádraží vyzvednout sestru, která přijela z výšky a uvítala by pomoc. Museli byste si obout boty, dát si kabát, možná i šálu, najít klíče od auta, vyrazit na nádraží, čekat na ni, pomoct jí s kufrem do auta, jet zpátky domů, vytáhnout kufr z kufru, vyzout si boty, sundat šálu a kabát – a to je přece spousta ztraceného času, ne?

TYP ČÍSLO 4 – KDYŽ TO NEDĚLAJÍ DRUZÍ, NEBUDU TO DĚLAT ANI JÁ.
Zrovna dneska mám k tomuto typu zážitek z Olomouce. Jela jsem tramvají a stála jsem, takže jsem měla pohled z okna přímo před sebou, pozorovala jsem tedy kouzelné olomoucké ulice. Vtom mě zaujala skupinka mladých lidí, kteří sledovali naši tramvaj. Jakmile jsme projížděli kolem, zvedl jeden kluk z nich kameru, ostatní ukázali nápisy „Úsměv, prosím“, začali mávat a smát se. Reakce mých spolucestujících, které změnily atmosféru kolem mě, budou mým důvodem k úsměvu ještě několik dalších dní - někdo se začal smát nahlas, někdo se jen usmíval, jiní si začali vyprávět, jak je to pěkné. Kdyby ti, co se rozhodli zpříjemnit ostatním odpoledne, místo nadšení, které měli jistě v momentu, když někdo z nich přišel s tak milým nápadem, použili raději výmluvu, nezačalo by se hodně z nás dnes spontánně usmívat, kdykoli si na tu veselou skupinku vzpomnělo.

TYP ČÍSLO 5 – VÍŠ, JÁ…
Klasická situace – někdo vás někam pozve, ale vy jít nechcete, takže si vymyslíte většinou bezkonkurenční a neprůstřelnou výmluvu, která vám zachrání život. Ať už se chcete vymluvit proto, že jste si už naplánovali večer u maratonu Gilmorek, nebo nemáte zkrátka náladu.

TYP ČÍSLO 6 – ŠKODA, ŽE O TOM NEVÍM DÉLE.
Ve skutečnosti jste vděční, že vám někdo o něčem řekl na poslední chvíli, protože nic víc už vymýšlet nemusíte.

TYP ČÍSLO 7 – HLAVNĚ SRDCERYVNĚ.
Ve dveřích se objeví revizor, zapomněli jste na písemku ve škole, nedošlo vám, že někdo slaví narozeniny. Co jiného vám pomůže než výmluva, která ve druhých vzbudí soucit? Rybička strýčka vnuka bratra dědečka kamarádky mojí sestry umřela. Jo, bylo to tragické.

TYP ČÍSLO 8 – CO NENÍ V NOHÁCH, MUSÍ BÝT V HLAVĚ.
Zaspali jste a nestihli jste doběhnout na zastávku včas, kamkoli jdete, není ve vašich silách dorazit v dobu, která byla určená. A proto vám zničehonic a zčistajasna vběhla do cesty kočka a vy jste ji vezli k veterináři, pak tu byla ta nešťastná nehoda s košilí a žehličkou a taky vás zdržela sousedka, která zrovna umývala schody, a vy jste nechtěli, aby se na vás zlobila, že po nich jdete, když jsou ještě mokré.

TYP ČÍSLO 9 – JÁ TO NEDOKÁŽU. VÁŽNĚ TO NEJDE.
Takovými výmluvami většinou shazujeme sami sebe. Ovšem, že si všechno, čeho chceme v životě dosáhnout, žádá nějaké oběti, ale pokud skončíme větou, že něco nejde, můžeme se rovnou se svými plány rozloučit.
  
Jak jste už sami odvodili, výzva tohoto týdne zní: ŽÁDNÉ VÝMLUVY. Aspoň několik následujících dní. Samozřejmě, život s výmluvami po boku, které vás nikdy nezradí, je mnohdy mnohem jednodušší, ale nikde ne upřímný. Ať už použijete výmluvu jakéhokoli typu, někoho o něco obíráte, někomu něco upřete. Buď sobě, své rodině, přátelům, nebo svému okolí. Pokud se vám něco opravdu nebude zrovna hodit, nevymýšlejte si pohádku, se kterou bude znít všechno lépe. Prostě řekněte na rovinu o tom, co vás čeká. Když náhodou zaspíte nebo se vydáte někam později, nesnažte se přijít s nereálným příběhem, každému se někdy podaří, že se zpozdí. Ale nebudu se už vracet ke všem zmíněným typům, vždyť by to bylo zbytečné. Jedině každý sám přesně ví, kdy se vymlouvá nejčastěji. Zkusme to tento týden změnit.


Excuses. A daily routine for someone, an occasional rescue for somebody. You can have your own attitude to excuses, but you must´ve used some of them in your life. Maybe a little one, maybe you´ve thought it well, but still, it WAS an excuse. And if not, I guess that YOU personally have been an excuse victim. When I´m thinking about this topic, excuses can be divided into several basic types:

TYPE  1 – ANOTHER NAME = LAZINESS.
Someone needs your help, but you´re just not in a mood to do that. You don´t want to spend your free evening with your classmates above Maths, you don´t want to go with that old woman who has those heavy bags, you wasn´t keen on studying those twenty papers.No, you are not jogging today, you can have that yummy pizza instead. Maybe tomorrow.

TYPE 2 – AND WHAT ABOUT OTHERS?
You don´t let that old man sit down – other people don´t do that too, they should be like: "Oh, isn´t it silly that she/he is so helpful?"  You don´t go to pick up your younger sister from the kindergarten, because then you have to cart home with her gigantic flusy pink unicorn. Honestly, would you like to be the center of attention thanks to that? Make it easier with an excuse!

TYPE 3 – AN EXCUSE AND IT´S DONE.
You know that, only one excuse and you can see miracles – thanks to it you´re not short of time, because it saved you tons of time. You don´t join a project where they would be happy for your skills, you don´t go to the railway station for your sister who came back from the school and need your help with luggage. Does she know how much of time does it take when you have to put your shoes and coat on, maybe also a scarf, find a car key, wait for her, help her with luggage, drive back home, help her with luggage again, take your coat, scarf and shoes off?

TYPE 4 – WHEN OTHERS DON´T DO THAT, WHY ME?
I have an experience for this. I stood in a tram today, so I was right opposite the window. Suddenly I mentioned a group of students who were looking at our tram. As soon as we passed them, a boy there raised a camere, others showed papers „Smile, please“, they started to wave and laugh at us. The reactions of passangers around me changed the tram atmosphere completely – someone started to laugh out loud, someone just smiled, someone started to talk how lovely it had been. If these students, who decided to made someone´s day, chose an excuse that they´re not fond of that idea, a lot of people wouldn´t be smiling every time they remember that.

TYPE 5 – YOU KNOW, EHM…
Call it a clasic situation – somebody invites you somewhere, but you don´t want to, which means that you make up a brillian excuse – and it saves your life. You can make an excuse, because you´ve already planned a Gilmore Girls evening, or you´re not in a mood.

TYPE 6 – WHAT A SHAME, I WISH I HAD KNOWN IT LONGER.
In fact, you´re really grateful that someone have told you about something late. There is no need to make up something else.

TYPE 7 – IT SHOULD BE HEARTBREAKING ABOVE ALL.
Suddenly there is an inspector in the door, you´ve forgotten that test, you totally forget that today is your friend´s B-Day. Is there anything else than your excuse which will make other people feel the sympathy?

TYPE 8 – IF IT´S NOT IN LEGS, IT HAS TO BE IN YOUR MIND.
You overslept and didn´t manage to be on the station on time, you aren´t able to be on time anywhere actually. So, there suddenly appeared that poor cat in front of you car and you had to see a vet with her, you had that accident with your shirt and an iron, you had to wait in front of your flat, because your neigbour just started to clean the stairs.

TYPE 9 – I´M NOT ABLE TO DO THAT. REALLY, I CAN´T.
I think that these excuses are mainly bad for youself. Of course, everything what you want to achieve in your life needs  some sacrifise, but if you´re finish with the sentence – it´s not possible, you can say goodbye to your plans immidiately.


Yeah, right, the new challenge sounds: NO EXCUSES. At least this week. Sure, life with excuses is so much easier, but not honest. You can use any of them, but you always steal something from somebody. You can steal it from yourself, your family, friends or surroundings. If you´re really short of time, don´t come up with an excuse which will sound better. Tell the truth. If you oversleep, don´t try to come up with an unreal story. We are humans, everyone can be late. I guess that there is no need to come back to all of the types of excuses again. Everyone of us knows perfectly in which situations we use excuses. Try to change it this week. 




No comments:

Post a Comment