Monday 23 February 2015

CHALLENGE No. 39 – HAVE A GOOD DAY.

   Znáte to. Jakmile se vám podaří ráno překonat odpor k vstávání, uhájíte alespoň jeden ústupek a pokračujete v ránu s téměř zavřenýma očima, jenže díky tomu na vás čeká trocha ranního adrenalinu v podobě pádu ze schodů. Pak se vám podaří polít se čajem a pokapat si triko pastou, a proto se rozhodne prohlašovat, že máte špatný den. Tak usilovně přemýšlíte nad tím, co se vám ještě během následujících hodin přihodí, že si nevšimnete kamene uprostřed cesty, takže si při dobíhání na zastávku díky němu dopřejete dálkový let vzduchem. Hned první hodinu na vás ve škole čeká písemka (kterou byste psali i tak, ale faajn, máte špatný den, je to jen a jen kvůli tomu, nezapomínejte), zjistíte, že jste si nevzali svačinu a nemáte dost peněz na to, abyste si koupili jinou, protože jste zapomněli peněženku. Když dorazíte domů na pokraji smrti z vyhladovění, najdete na stole lístek se vzkazem, že si máte něco uvařit sami. Když se teda odhodláte k přípravě toho nejrychlejšího a nejjednoduššího, poprská vás olej nebo se vám slepí špagety do nepoživatelné hmoty. I přesto je ovšem sníte a pak už si jen sednete a řeknete, že nic víc do večera dělat pro jistotu nebudete, protože máte všeho až po krk. A vaše okolí taky, protože jste během dopoledne a části odpoledne kolem sebe stihli roznést tolik negativity, že se vám o tom ani nezdálo.
   A proto to zkuste opačně, zapojte se do nové výzvy a: MĚJTE DOBRÝ DEN. A jak na to? Myslím, že když jsme všichni do jednoho zvládli nejednou obstát v napsání scénáře ke dni špatnému, neměl by být ten dobrý problém, ale i přesto tady máte stručný návod:

1.       Jen co se probudíte, řekněte si, že dnešek bude fajn.
2.       A když zaspíte, řekněte si, že jste si aspoň pospali. O to víc ten den fajn bude.
3.       Najděte si něco, na co se v daný den budete těšit.
4.       Usmívejte se, usmívejte se, usmívejte se. Kdykoli, kdekoli, na kohokoli.
5.       Udělejte někomu radost. Třeba podržte dveře holce, která jde za vámi do školy, pošlete spolužačce do chemie povzbudivou smsku, že je to přece jen 45 minut, dejte půlku svačiny spolužákovi, který si tu svou zapomněl, aby neměl špatný den on, svezte domů někoho, komu ujel autobus.
6.       Myslete pozitivně. Funguje to stejně – čím více negativních myšlenek, tím více negativních událostí. Čím radostnější a pozitivnější pohled na svět a všechno kolem, tím více milejších událostí (ale i lidí) vás potká.
7.       Rozesmějte někoho. Nemusíte narazit jen na někoho smutného, rozesmějte kohokoli vtipem, který vás dostal nebo zkrátka jen něčím, co vás pobavilo.
8.       Nestěžujte si. Žádné aaaa, chce se mi spááát, aaa, já chci domůůů, aaaa, umírám hlady, aaaa, ještě 30 minut do konce hodiny, aaa, je mi zimaaa. Aspoň jeden jediný den. To zvládnete s přehledem, ne?
9.       Nechte si čas na něco, co vás baví a co vám dělá radost. I když zrovna budete zaneprázdnění a nebudete vědět, kam dřív skočit, nechte si aspoň pár minut na kávu s kamarádkou, díl seriálu, foukací harmoniku nebo na večerní běhání.
10.   Kamarádi. Myslím, že nemusím dodávat nic víc, kamarádi vám přece rozjasní každý den.
11.   Nenechte se ničím rozhodit – nedovolte, abyste se začali vztekat kvůli nejnovějším zprávám, nenechte se rozčílit nezodpovědným sourozencem, nespravedlivým názorem ani ničím podobným. I když byste si obyčejně zkazili několik dalších následujících okamžiků, tentokrát prostě jen vydechněte, mlčte a přejděte to.
12.   Jídlo. Dobrý den bez dobrého jídla by dobrý přece být nemohl ani zdaleka, zapomeňte alespoň jednou na své diety a dejte si něco, co vám udělá radost, i kdybyste nechtěli.
13.   Žijte přítomností. Nestresujte se budoucností a nelitujte minulosti. Ani své poslední chyby z víkendu, tak jste se opili a je vám špatně ještě v pondělí, no co, žádné zbytečné sliby, že už nikdy pít nebudete, moc dobře víte, že vás to čeká znovu.
14.   Udělejte něco důležitého. Něco, co jste celou věčnou odkládali nebo k čemu se dlouho odhodláváte. Za ten skvělý pocit to přece stojí.
15.   Nezapomeňte, že máte dobrý den. Udělejte cokoli dalšího, aby byl ještě lepší.

   A to je pro dnešek všechno. Jen jsem vám chtěla dokázat, že to, abyste měli dobrý den, je jen a jen vaše rozhodnutí (:


You know that. As soon as you finally get over your aversion and you wake up (although all you want to do is sleep), you carry on in your morning with a bit closed eyes, but thanks to that there is super duper adrenalin waiting for you – a genuine stair fall. After that you manage to douse yourself with tea and drop your toothpaste on your T-shirt. That´s the reason why you start to declare „I have a bad day“. You´re thinking soo strongly about your new disasters in following hours that you don´t mention a stone in front of you. That means that while you´re running to the bus station, you indulge yourself a long-haul flight. There is a test the first lesson at school (which would be written in any case, but you have a bad day, don´t forget), you find out that you didn´t také a snack and that you can´t buy another one, because you forgot your wallet. So when you drive home, you die of hunger, but what happens next? Oh yeah, you read a note that you have to cook your lunch on your own. Okay, you start to cook something super easy and quick, but the oil isn´t your friend today or you pasta is suddenly extremely sticky, so it´s not possible to eat it. True enough, though you still eat and then you just sit down and say that you´re not going to do something more that day, because you have enough. As enough as your surroundings – you´ve already managed to spread sooo much of negativity that you can´t imagine
Soo… Try it vice verse, take part in my new challenge and: HAVE A GOOD DAY. How? I guess that all of us have already managed to have a bad day more than once, so the good one couldn´t be a problem, but there are breaf direction for you:

1.       As soon as you wake up, tell yourself that today is going to be great.
2.       In case you oversleep, tell yourself that you slept very well and that´s the reason why your day will be so much better.
3.       Find something what you´ll be happy for that day.
4.       Smile, smile, smile. Wherever, whenever, at whoever.
5.       Make someone´s day. Hold the door for a girl who is behind you, send a uplifting message to your friend in Chemistry that the lesson isn´t endless, give a half of your snack to your friend who forgot his own one (you don´t want to let somebody to have a bad day, give a lift to someone who miss the bus.
6.       Think positive. It´s the same principle – the more negative thoughts, the more negative events. The more positive view and the more joy, the more events and people you meet.
7.       Make someone laugh. You don´t have to make laugh somebody sad, make laugh someone with a joke you like or with something what have amused you before.
8.       Don´t complain. No ooooooh, I wanna sleep, ooooh, I wanna go home, oooh, I´m starving to dech, ooooh, there are still 30 minutes till the end of the lesson, ooooh, I´m cold. At least one only day. You will sail through it, won´t you?
9.       Have time for something you like. Maybe you´ll be absolutely busy, but try to have a while for a mug of coffee with your friend, favourite series, harmonica or evening jogging.
10.   Friends. I don´t have to say that friends light up every single day.
11.   Stay calm – don´t let to get angry because of news, don´t be angry with your irresponsible siblings, unfair opinions or anything else. Although you would be usually mad for following moments, just breathe for this time and gloss over it.
12.   Food. The good day can´t be good without good food. Forget all your diets for once and eat whatever you´ll be happy for.
13.   Be present. Don´t be afraid of future and don´t regret your past.
14.   Do something important. Something you have postponed for ages or something you couldn´t bring yourself to do. That amazing feeling after that worth it.
15.   Don´t forget that you have a good day. Do anything else for make it even better.


And that´s all for today. I just wanted to show you that it´s just yooour decision to have a good day (:







No comments:

Post a Comment