Monday 16 February 2015

CHALLENGE No. 38 – SHARE YOUR SKILLS.

    Určitě máte i vy něco, v čem vynikáte mezi druhými. Něco, v čem jste opravdu dobří, něco, k čemu se vztahuje váš výjimečný talent, nebo prostě jen něco, o co se zajímáte. A teď si upřímně odpovězte na otázku – dělím se o to všechno i s druhými? Nebo jsem tak trochu vlastně sobecký a chci být nejlepší, takže nikomu neporadím?

   Možná ovšem patříte mezi ty, kteří si řeknou, že jim vlastně nic nejde, že není nic, v čem by byli dobří. Hloupost. Každý má něco, na co se hodí. Nemusíte být zrovna mikrobiolog nebo atomový fyzik, abyste ze sebe měli dobrý pocit. Stačí, abyste třeba dokázali upéct galaktický koláč nebo opravit vysavač. Nemusíte lámat světové rekordy v hodu oštěpem, stačí, když vás nikdo netrumfne v nejrychlejším vypravení ráno do školy a v dobíhání na zastávku. Víte, mnohdy obdivujeme schopnosti druhých, ale neuvědomujeme si, že nějaké máme i my. Možná jsou to drobnosti, ale i tak nám je nikdo nemůže vzít. Navíc je docela dost pravděpodobné, že na svou výjimečnost můžete narazit až postupem času, kdoví, třeba budete v padesáti obdivováni za činnost, která v dnešním světě ještě není známá.
   Teď se tedy konečně dostávám ke znění dnešní výzvy: PODĚLTE SE O SVÉ ZNALOSTI. Nabídněte někomu radu a svou pomocnou ruku. Spolužák před vámi se trápí nad příkladem z matematiky? Na co čekáte, ukažte mu, že není tak složitý, když zná správný postup. Vidíte, že jdou přes přechod dva chlápci s kusem skla, které v podstatě nejde vidět? Podejte jim kus barevné lepicí pásky, aby nedošlo k nehodě, kterou znáte z filmů. Starší bratr se snaží připravit své přítelkyni večeři, ale nezvládne sám rozbít ani vajíčko? Dejte mu nějaký snadný osvědčený recept, podle kterého dovede něco uvařit každý. Narazíte na inzerát, ve kterém někdo shání poradce na zdravou výživu, o které víte naprosto vše? Neváhejte a ozvěte se. Na stránkách muzikantů někdo potřebuje poradit, které struny na housle pro něj jako pro začátečníka budou nejlepší? Pokud znáte odpověď díky vašemu hraní odmalinka, určitě ho nenechte, aby se trápil nad výběrem sám. Kamarádka absolutně netuší, jaký mobil si vybrat, protože tomuto odvětví moc nerozumí? Proč jste jí už dávno nenapsali pár tipů, aby dilema, které se nad ní vznáší jako obrovská bublina, konečně prasklo?
   Je tolik situací, které se přímo nabízejí k tomu, abyste někomu pomohli a podělili se o své znalosti. Vás to bude stát pár slov nebo minut, ale někomu tak můžete zachránit hodiny času a přemýšlení, nebo dokonce pomůžete svou radou odvrátit blížící se katastrofu. Navíc nevíte, kdy se taková pomoc bude hodit vám samotným. Pokud jste si to dosud neuvědomili, mám pro vás důležitý poznatek. Každý člověk potřebuje pomoc druhých. Každý z nás potřebuje doktory, instalatéry, kominíky, učitele, veterináře, novináře, kuchaře nebo piloty. Člověk není schopný, aby si celý život vystačil jen sám. Musíme se navzájem dělit o to, co umíme. Tak si nenechávejte svůj talent jen pro sebe, nebuďte sobečtí a pomozte světu, kdykoli se vám naskytne příležitost! (:
                                                                    

You have something what you you´re good at for certain. Something thanks to what you shine, something what you have an unique talent for or just something what you´re interested in. And now, honestly, answer a question – do I share these things with others? Or am I a bit selfish and do I want to bet he best all the time, so I don´t give any advice to anyone?

Maybe you go with those of us who say that they´re good at nothing. Nonsense.  Everyone has something what they´re born for. You don´t have to be a microbiologist or an atomic physicist to have a great feeling for yourself. No, you can just be able to bake a fabulous cake or repair a vacuum cleaner. You don´t have to break records in throwing the javelin, you just can be the one in the fastest morning preparation and running to the school. You know, we often admire skill of other people, but we take no care about our own ones. Maybe they can be triffles, but they´re still our and nobody can steal you them. And what more, it´s still probable that you´ll find out your special bent in the age of 50 when someone will discover some new activity.
Finally. I can explain you our new challenge that sounds: SHARE YOUR SKILLS. Give somebody a hand. Is your classmate fighting with Maths? Why are you waiting? Show him the right method. Do you see those two guys with an invisible piece of glass? Give them a colorful adhesive tape to keep them from an akcident. Is your older brother trying to prepare a dinner for his girlfriend, but he´s even not able to smash an egg? Give him and easy recipe thanks to which everybody can cook something. Have you bumped into and advertisement that someone is looking for the clean eating adviser and you know everything about this topic? Don´t wait and call them. You see a question on the musician web that someone doesn´t know what kind of strings will be the best for the violin beginner? If you know the answer because you´ve been playing till your childhood, don´t let them to be in that trouble. Your friend has no idea which cell phone to choose, because she doesn´t undertand to these things? Why haven´t you written some tips for her yet?
There are to many of situations in which you can share you skill with others or give them a hand. It´ll cost you just a while or some words, but you can protect someone from the hours of thinking. You can even stave a coming disaster off. Moreover, you never know when YOU need a someone´s hand. If you haven´t mentioned that yet, I have an important fact for you - everybody need other people for their life. You need doctors, teachers, journalists, vets, bakers or pilots for instance. Humans are not able to survive on their own. We have to share our knowledge. So don´t keep your talent just for yourself, don´t be selfish and help the world everytime when you have the opportunity! (:








No comments:

Post a Comment