Monday 2 February 2015

CHALLENGE No. 36 – BE NICE TO PEOPLE.

   Znáte to. Jedete domů ze školy a autobus řídí řidič, který bez výjimky po každém nově nastupujícím křičí a shodí ho před zbytkem autobusu. Úřednice na úřadech mají očividně utajenou soutěž „Která z nás bude nepříjemnější a nevrlejší na ty, co zase něco potřebují, vyhrává hlavní cenu“. Prodavačka, která netrpělivě obrací oči v sloup, když se vám zasekne zip na peněžence zrovna u pokladny. Zdravotní sestřička, která vám vynadá před celou čekárnou, když zaklepete na dveře, abyste přinesli jen lékařskou zprávu.
   Napadlo vás ale někdy, proč se může zdát, že tito lidé svou práci nemají rádi? Ano, možná se na ni opravdu nehodí, ale možná je docela náročné, když celý den někdo někam spěchá a chce všechno co nejrychleji a sám vlastně ani nějak moc přívětivý není. Změňte to, BUĎTE K OSTATNÍM MILÍ.
   Ačkoli na vás řidič bude křičet, že neřeknete dostatečně nahlas, kam chcete jet, nebo že nemáte drobné, prostě se jen usmějte a poděkujte, když vám podá jízdenku. Popřejte prodavačce pěkný den. Chovejte se mile ke všem, nejenom k těm, které máte rádi. Nechali vás sedět v kavárně půlhodiny po zavírací době? Doneste té slečně, co tam tenkrát obsluhovala, kytku. Neztrácí váš zubař smyslu pro humor ani ke konci dne? Řekněte mu, jak je to super.
   Je spousta způsobů, jak se k druhým chovat hezky, i když to může být občas tak těžké a stojí nás to taakhle moc a ještě víc trpělivosti. Nabídněte druhým pomoc, když ji potřebují, udělejte jim radost upřímným komplimentem, rozesmějte tu smutnou holku, co sedí na lavičce, oslovujte druhé jménem, schovejte na ulici někoho pod deštník, když vidíte, že žádný nemá, pusťte někoho do dveří, zavolejte někomu, když víte, že bude rád, nabídněte druhým kus koláče, který jste upekli, nenechte se jen tak vyvést z míry. Ovšem, to je také důležité. Když uvidíte, že se schyluje k hádce, zkuste být pro změnu zticha. Nechtějte se postavit do protiútoku, ačkoli vás mrzí, co o vás druhý řekl, a nesouhlasíte s tím, kvůli čemu začíná zvyšovat hlas. Prostě zůstaňte zticha. Možná pak budete rádi, že jste se vyhnuli nepříjemnostem, tomu, že jste se s dotyčným přestali na nějakou dobu bavit nebo že jste k sobě ztratili cestu nadobro na celý život.
   Ať už se rozhodnete chovat jakkoli, nejjednodušším začátkem, jak být ke druhým milý, je obyčejný úsměv. Usmívejte se a chovejte se ke druhým mile, jak jinak se dá svět tak rychle proměnit, aby byl zase o něco veselejší? (:


You know that. You´re going home by bus and there is that driver who is shouting at everyone without exception. Officers have probably a secret competiton „Who will be more unpleasant to those who need something again, win the main price“. A shop assistant who is really peeved and  impatient when you´re not able to open your wallet because of a broken zip. A nurse who tell you off in front of the whole waiting room when you only brought some document and knocked the door.
But have you ever think about these situations more? Why it looks like that those people hate their job? Yeah, maybe they really aren´t into their occupation, but maybe it´s quite difficult stay calm when there are people in hurry whole day who want to something as soon as possible and who are unkind as well. Make the change, BE NICE TO PEOPLE.
Although a driver will shout at you that he didn´t hear you where you wanted to go, or that you don´t have change, just smile and say thank you to him when he gave you a ticket. Tell a shop assistant „Have a nice day“. Behave in a kind way to all of the people, not just to those who you like. Have you been in a café and they have let you stay there longer than the closing time was? Bring a rose to that girl who was servis there. Is your dentist still full of his sense of humour even in the end of the day? Tell him how cool it is.
There are to many ways how to be kind to people, even though it can be pretty hard sometimes and that you have to be very very patient. Offer you help to others when they need it, make their day with your sincere compliment, make smile that sad girl sitting on the bench, use people´s names, hide someone under your umbrella when you see they don´t have their own one, let someone go first to the door, give somebody a ring when you know they´ll be glad for that, offer someone a piece of your homemade cake, don´t let anything to get on your nerves so easy. Obviously, it´s really important too.  When you see that a quarrel is coming, try to be quiet and calm. Don´t want to start a counter-attack, although you´re sad for the words about you someone has said or when you don´t agree with something with them what is the reason that got them angry. Just be quiet. Maybe you´ll be happy then that you´re not fighting, that you didn´t stop talking to them or even that you didn´t lose someone forever.

It´s up to you which way you´ll choose, but the easiest beginning, how to be kind to people, is the ordinary smile. Smile and be nice to others, what is the better way how to turn world into a happier place? (:




No comments:

Post a Comment