Monday 22 December 2014

CHALLENGE No. 30 – SPREAD LOVE AND JOY.

   Hádám, že nejsem jediná, kterou opět (jako každoročně) zaskočilo, jak rychle všechno zase uteklo. Celý rok. Kolik se toho v mém životě změnilo a v čem jsem se změnila já sama. Co bych udělala líp a co bych nejraději smazala. Co jsem stihla a co zůstalo zatím jen plánem. Jaká jsem byla v tuto dobu před dvanácti měsíci. Co mě poposunulo dál. Ani jsme se nenadáli a máme je tady zase, už popozítří. Vánoce.
   Abych se přiznala, chvilku jsem přemýšlela nad tím, co by se hodilo k tak výjimečnému týdnu, jako je tento. Potom mi ale došlo, že další výzva nemůže být jiná než ta, kterou vystihnout následující dvě slova: LÁSKA A RADOST. Vyberte si jednu z možností, nejlépe obě, a šiřte je dál, jak jen to nejvíc půjde. Rozdávejte lásku i radost mezi ty, které máte nejraději, ale také nezapomeňte na své okolí nebo na někoho, koho vlastně vůbec neznáte. Jsou Vánoce a lásce a radosti se meze nekladou, spíše naopak, čím více jich předáte dál, tím lépe (:.
   A co říct těm, kteří nad něčím takovým ohrnují nos, protože se smějí tomu, že bum, 24. prosinec a pár dní k tomu, buďme najednou milující lidé a všechny láskou snězme? Buď jen mávněte rukou, nebo jim mile vysvětlete, že by měli být rádi, že ASPOŇ na ty Vánoce tomu tak je a že rok od roku si někdo uvědomí, že takový nechce být jen v nejkouzelnějším čase, ale bude se snažit zůstat takovým po celý rok.
   Navíc, co si budeme nalhávat, láska a radost je v tomto období tak trochu jiná, něčím zvláštní. Všechno má najednou své kouzlo a my máme pocit, že nás potěší i ta nejmenší drobnost. Čím dál více si sama uvědomuju, že mě nedělají šťastnou velké věci, ale úplně obyčejné maličkosti. Abychom rozdávali lásku a radost dál, nemusíme se snažit o velká gesta. Třeba jen navrhněte rodičům, aby si sedli k pohádce a dopečte za ně poslední cukroví nebo dodělejte bramborový salát. Vezměte mladší sourozence ven, abyste šli vyhlížet Ježíška. Pouštějte si s nimi ořechové lodičky. Překvapte někoho, s kým jste se roky neviděli, a doneste mu vánoční sušenky. Rozdávejte náhodně prskavky kolemjdoucím, aby se jim splnila přání. Zajděte si popovídat za babičkou a dědečkem. Udělejte dobrý skutek. Zkuste přijít na to, že nikdo nikdy nebude nejšťastnější na světě díky nejrůznějším cennostem, ale kvůli tomu, co si nikde nemůže koupit. Neohrnujte nos nad tou spoustou tradičních návštěv, buďte rádi za to, že nejste o Vánocích sami. Udělejte si čas na rodinu, kdy jindy než teď. Nevyčítejte si, že celé Vánoce prolenošíte s cukrovím u pohádek, hlavní je, že budete všichni spolu. Zajděte si s někým na živý betlém. Pozvěte někoho na vánoční punč a kaštany. Vytáhněte někoho na stadion bruslit. Obejměte někoho, s kým jste se pohádali. Ale hlavně, usmívejte se a buďte šťastní vy sami, abyste tak tu lásku a radost šířili bez nějakého dalšího vymýšlení. To je totiž ta nejlepší cesta, jak je šířit bez nějakých obtíží (:.

   Přeju vám všem překrásné Vánoce, ať už jste věřící nebo slavíte Vánoce jen tak, protože si to bez nich nedovedete představit. A když něco nevyjde podle vašich představ, nelámejte si s tím hlavu, nemusí být přece všechno dokonalé. A ať je tento týden jeden z nejkrásnějších, které jste v letošním roce zažili.


I guess that I´m not the only one who is surprised (like every year) how the time flies. And the whole year. How many of things changed in my life and how much changed mysem. What I would do better and would I would like to erase.  What I managed to do and what is still just a plan. How I was 12 months ago. What made me to grow up. Another year was just a while and it´s here again. Christmas.
To be honest, I was thinking a bit about something extraordinary, something what would to suit to this special week. Then I found out that there should be no other challenge than: LOVE AND JOY. Make a choice, choose one of them, or better – both. Share them with others. The most you´re able to. Give love and joy to your most loved people, but don´t forget to give to your surroundings or someone, who you don´t know at all. It´s Christmas and there are no borders for love and you, really, rather vice versa – share it the most you can (:.
And what to tell those who are laughing at this situation? Which one? Bang, it´s Chrstmas, be the kindest and most loving ever! Just wave your hand, or try to explain in a nice way, that they should be happy that AT LEAST this time we´re like this. Also every year somebody wakes up to the fact that he/she wishes to love and share joy all year long, not only now, in the most charming period of 365 days.
Moreover, love and joy is different now, they´re a bit Unixe. Everything has its own magic and we have a feeling that we´re pleased with the smalest trifle - I´m still more and more sure that I´m not happy because of huge things, the trifles are something what make me being cheerful. To share love and joy, we don´t have to make an enormous gestures. For instance, suggest to your parents to sit down in front of TV and watch a Christmas movie – you´ll bake the last cookies or prepare the Christmas meal. Go out with your younger siblings and let your parents tidy up. Do with them some tradition. Surprise someone you haven´t seen for ages with Christmas candy. Give sparklers to strangers to make them wish come true. Have a nice conversation with your grandparents. Make a random act of kindness. Try to find out that nobody is the happies person in the world thanks to the expensive presents. The things, we´re the happiest for, can´t be bought. Don´t be bored of the tons of visitou, be glad for the fact that you´re not alone when there´s Christmas. Have time for you family, just now.  Go somewhere for carols, choir or Bethlemem play. Invite somebody for the Christmas punch and chestnuts. Go skate with someone. Hung  somebody you´ve an argue with. And mainly – keep smiling and be happy, that´s the best way how to share love and joy without any troubles (:.

I wish you Merry Christmas – if you´re religious or if you´re celebrating Christmas just for the reason that you can´t imagine your life without it. Don´t be sad when something goes wrong, it couldn´t be ideal, okay? I wish you to have one of the most charming weeks you´ve had this year.


   




No comments:

Post a Comment