Monday 15 December 2014

CHALLENGE No. 29 – BE (MORE) ATTENTIVE.

   BUĎTE (VÍCE) POZORNÍ. Ano, takové je znění výzvy na třetí adventní týden.

   Jakým způsobem máte být pozorní? Tím nejprostším, který vás jen napadne. V dnešní „uspěchané době“ (nemám ten klišé výraz ráda, ale je to tak) si málokdy všímáme svého okolí, ne-li toho nejbližšího. Jsme zahleděni do svého neustálého shonu, vyřizujeme pracovní telefony po cestě do práce, protože jde přece o smysluplné využití času,  při klusu, kterým se snažíme dostat včas na zastávku, pozorujeme hlavně chodník před sebou, za své životy jsme při chůzi ztratili spoustu hodin, sdílíme a získáváme poznatky prostřednictvím sociálních sítí kdykoli a kdekoli – čím častěji, tím lépe. Přitom kolem nás často proklouzne nespočet důležitých či zajímavých situací.
   Zkuste proto alespoň tento předvánoční týden zaměřit pozornost na pozornost. Všímejte si, co se kolem vás děje. Dívejte se lidem více do očí, neuhýbejte pohledem. Neváhejte nabídnout pomoc babičce, která se tahá s těžkými taškami, a promrzlé ruce už téměř necítí. Zaposlouchejte se do hudby pouličních muzikantů, a pokud za něco stojí, nelitujte dvacky, kterou jim hodíte do futrálu od houslí. Nepřehlížejte smutné spolužáky a snažte se jim nějak zvednout náladu. Nenechte někoho v bezvědomí na ulici, jak se to často bohužel stává. Nedovolte, aby někdo někomu ubližoval. Když si všimnete, že se někomu něco podařilo, nepřemýšlejte nad tím, jestli ho pochválit, prostě to udělejte. Poslouchejte druhé a nebuďte přitom v myšlenkách v Zemi Nezemi nebo u plánů na víkend. Postřehněte, že ta těhotná paní nemá v autobuse už volné místo. Vidíte, že jsou vaši kamarádi unavení při práci nad projektem? Zvedněte se a doneste všem kávu z kavárny na rohu. Zamyslete se při nerozhodnosti nad výběrem vánočních dárků, co má dotyčný nejraději a o čem často mluví. Není to nic složitého, jen si VŠÍMEJTE. Nešetřete svou vnímavostí a pozorností.
   Myslím, že kdybychom si tento náš společný nedostatek (který spojuje bez výjimek všechny kontinenty, nezáleží na tom, jestli žijete v Evropě, Africe, Asii nebo kdekoli jinde) uvědomili a přiznali a pokusili se na něm něco změnit, bylo by světu zase o něco lehčeji. A pokud budete stejně stále v této změně sami, nelámejte si hlavu a běžte proti davu (to se dokonce rýmuje!). Naděje, že se k vám někdo přidá, přece stojí za to, ne? (:


BE (MORE) ATTENTIVE. Yeah, this is a challenge of the third Advent week.

In which way you should be attentive? Choose the easiest one, it´s up to you. We take care of others less and less nowadays, I´m not talking just about your surroundings of strangers, I mean also your relatives and friends. We´re often a type of an inward-looking person, we concentrate on our own rush, we deal with our job calls when we go to the work (because it´s the meaningful using of our time), we stare at the pedestrian when we run on the bus station, we lost hours on textiting while we walk somewhere, we share and catch new information via social network – everywhere and everytime. That´s the problem why we miss so many of important or interesting situatons.
Try to turn your attention to the attention, at least this week before Christmas. Take notice of everything around you. Don´t be afraid and look at eyes more. Don´t hesitate and offer your help to a Granny who is carting with heavy bags and whose hands are freezing. Listen to the music of street musicians and don´t be sorry for  that small change which you´ll give them when they´re really good. Don´t ignore your  sad classmates, find a way how to make them happy. Don´t leave somebody unconscious on the street – the situation which happens so often these days. Don´t let anyone to hurt somebody.  When you see that somebody done something great, don´t think about  praise, just do that. Listen to others carefully and don´t be in Neverland in your mind or thinking about your weekend plans. Look at that pregnant woman when there is no more seat in bus. Do you see that your friends are tired while making the project? What about coffee to go? When you are lost in ideas of Christmas presents, try to think what are your friends of family often talking about or what they really like. It´s not difficult at all, just BE ATTENTIVE.  Don´t skimp on your notice.
I guess that if we were able to admit that this is our collective mistake (which is the same everywhere – if you´re from Asia, America, Africa or Europe) and if we tried to change something on that, the world would be more happy again. Are you scared of the thought that you´ll bet he only one in this change? Don´t be afraid, just go against the crowd. Isn´t it worth the hope that someone will join you? (:







No comments:

Post a Comment