Monday 8 December 2014

CHALLENGE No. 28 - KEEP CALM AND ENJOY ADVENT.

   Jistě jste si všimli, že se adventní období přehupuje do své druhé poloviny. Vánoce tu budou za chvíli – ani okem nemrknete.
   Zmocnila se vás s předchozí větou panika? Nevíte, kam skočit dřív? Představa, že vám chybí některý z vánočních dárků - nebo hůř, nemáte vlastně žádný – nebo ještě hůř, nemáte ani jediný nápad, co komu dát  - vám způsobuje infarktový stav? Nezačali jste ještě péct? Nestíháte cvičit na všechny vánoční koncerty? A co takové zápočty?

   Moc dobře ten svírající pocit, že je všeho na mě neuvěřitelně moc, znám. I já mám mnohdy přání, abych neměla aspoň v prosinci nic na práci, žádné povinnosti a abych měla všechno hotovo. Pak bych si tento nejmilejší čas roku náležitě užila - s hrnkem kávy se skořicí a knížkou v ruce, s dárky zabalenými už pár týdnů, nad pečlivým skládáním vánočního playlistu, večer na trzích spojených s usrkáváním vánočního punče a loupáním horkých kaštanů.
   Ale víte co? Je advent. Doba, kdy se máme připravit na Vánoce i my osobně, nemáme trávit hodiny pouze předvánočními přípravami, které je možné vidět. Ať už jste věřící nebo ne, mělo by toto období být obdobím zklidnění a očekávání. Ovšem, že věřící celého světa prožívají Vánoce zcela jinak a do větší hloubky než nevěřící, ale i nevěřící přece na konci roku potřebují zasloužený odpočinek. Proto tato adventně laděná výzva zní - ZASTAVTE SE A UŽIJTE SI ADVENT. Se vším, co přináší, máme ho tady přece jen jednou za rok.
   Vím, možná právě nechápavě kroutíte hlavou, že to nejde, že si to nemůžete dovolit, ale když budete chtít, podaří se vám to alespoň na chvíli. Proč bychom se měli stále za něčím honit, když to nejcennější, co máme (a co nám taky už nikdy nikdo nevrátí ((pokud teda zrovna neslavíte vítězství nad plány pro sestavení stroje času)) ), je přítomný okamžik? Je už jen na nás, jestli si ho chceme užít (:.


I guess that you´ve already mentioned that the Advent time is going to its second half. Christmas will be here soon.
Are you going to have a heart attack thanks to that panic of the first sencences? Don´t you know what to do at first? Is the imagination that you still don´t have some of the Christmas presents – or worse, you don´t have any of them – or wooorse – you don´t have any idea what to buy – driving you crazy? Haven´t you started to bake yet? And what about all those exams at school?
I know that not nice feeling very well, I know that moment when I found out that my “to do list“ is full. I also have a wish sometimes to have nothing to do, no duties and everything done. Then I would be able enjoy this most charming time of the year absolutely – with a mug of coffee with cinnamon and with a book in my hand, with the wrepped presents, above careful chosing of the Christmas playlist, with Christmas punch and chestnuts at the markets in the evening.
But do you know, what´s happening? It´s the Advent.  Days, when we should get ready for Christmas personally as well. Not just spending time on Christmas preparations which we´re able to see. It´s not important if you´re churchgoer or not, this time should be for calming down and anticipation. Of course, people who are religious all around the world celebrate Christmas in a deeper way than those no religious, but also the those need a rest in the end of the year. That´s the reason why the Advent challenge sounds – KEEP CALM AND ENJOY THE ADVENT. Really, enjoy these days with everything about it, we have this special opportunity just once a year.

I know, maybe you´re shaking with your head right now and laughing that you can´t be on the same wavelength with me – that it´s not possible, that you can´t do that – but when you really want, you´ll manage it for a while at least. Why we should be in a rush when the most priceless thing we have (and what anyone is NOT able to give you back ((if you´re not holding the plans for travelling in time just now)) ) is the present moment? It´s only up to you, if you want to enjoy it (:.



No comments:

Post a Comment