Monday 1 December 2014

CHALLENGE No. 27 – GIVING TUESDAY.

  Víte, co je zítra? Takzvané „Giving Tuesday.“ Tento den má ve světě už několikaletou tradici, ale nemám v plánu vás zahrnovat podrobnostmi, jak vznikl a co se k němu váže. Jen jsem z něj načerpala inspiraci k nové výzvě.
  Ano, originální znění tohoto zvláštního úterý vede ke slavení způsobem, že darujete oblečení na charitu, dáte hračky dětem v dětských domovech, budete solidární a přispějete na dobrou věc. Můžete ctít zvyk, ovšem, ale také můžete udělat následující – ROZDÁVEJTE SVÉMU OKOLÍ (pořád, nemusí to být jen zítřejší úterý).
  Oblečení a hračky? Nenene, nejen to, nabídněte druhým cokoli jiného, třeba pochopení. Lásku. Pomocnou ruku. Radu. Pozvání na kávu. Do kina. Na punč na vánočních trzích. Přineste odtud někomu horké kaštany. Dejte semínka na okno sýkorkám. Bonbony dětem od Mikuláše. Rozdávejte kolem sebe úsměvy. A hlavně  - RADOST.
   Je tolik věcí, které můžeme dát. A nemyslím si, že každý případ musí být hmotný. V dnešní době často zapomínáme, jak dovede člověka potěšit už jen to, když vidí, že jsme si dali tu práci a nějaký dárek jsme mu vyrobili. Vlastníma rukama. Jasně, pokud to není zrovna pyramida z roztopeného vosku s vlajkou Kleopatry na její špičce. Proč tolik z nás nad představou vlastnoručně vyrobeného dárku nos? Víte, jak dovede potěšit taková obyčejná krabička sušenek?
   Zkrátka a dobře – rozdávejte, co vás jen napadne. Nemusíte čekat až na Štědrý den a nemusíte se upínat na veledary, na které si můžete sáhnout.

   Krásný advent všem.


Do you know, what is celebrating tomorrow? Giving Tuesday. This day has some tradition in the world, but I´m not going to learn you about that. It is just an inspiration to me.
Yeah, the original interpretation sounds to celebrate the Giving Tuesday like this: give some clothes for acharity, toys to a children´s home or donate a good thing. You can respect a habit, sure, but you can also do the following idea – give something out to people in your surroundings (all the time, not only tomorrow).
Clothes or toys? Nononoo, not just that, offer to others anything else, sympathies, for instance. Love.  A helping hand. Advice. Coffee invitation. Or invitation to the cinema. Punch at the Christmas markets. Bring chestnuts from that place to someone. Give seeds on the windowsill for birds. Sweets to children from St. Nicholas. Give a smile around you. And mainly - JOY.
There is so many things that you can give. And I really don´t think only about those material ones. We often forget nowadays how can we please someone when they´re given something that we made for them. With our own hands. Of course, if we´re not talking about a pyramid made from melted wax with the Cleopatra´s flag on the peak. Why so many of us aren´t very keen on handmade presents? Can you imagine how much you can make someone happy with a box of cookies?

All in all -  give away everything what will come to your mind. You don´t have to wait for Christmas and you don´t have to stay with those of biiiiig gifts that you´re able to touch.


I wish you the beautiful Advent to all of you.



No comments:

Post a Comment