Monday 24 November 2014

CHALLENGE No. 26 – BREAK YOUR ROUTINE.

   Měla jsem v plánu jinou výzvu, ale když jsem vystoupila z autobusu a šla ze školy domů, vydala jsem se spontánně jinou cestou než obvykle. A pak mě napadla tato výzva: PORUŠTE SVOU RUTINU. Jakoukoliv. Zkrátka tento týden některou z nich porušte.

PROČ?
A proč ne? Jen to zkrátka zkuste! (:

A CO Z TOHO BUDU MÍT?
Co já vím, třeba se jen pobavíte nad tím, jak těžké je po letech si vyčistit zuby druhou rukou nebo namazat si toast nejdřív marmeládou a teprve potom arašídovým máslem.

A JAKÝ PŘEVRAT NĚCO TAKOVÉHO ZPŮSOBÍ VE SVĚTĚ?
No, především půjde o převrat ve vašich zažitých stereotypech (ne že bych já nějaké stereotypy neměla) – z čehož vyplývá, že budete moct objevit něco nového.

   Ano, objevte něco, čeho jste si doposud nevšímali nebo přijďte na něco nového, třeba na způsob, jak si zavázat tkaničky bez rukou!
   Fajn, teď vážně, opravdu zkuste vystoupit ze své rutiny, udělejte něco jinak, než jste zvyklí. Zvyky z nás často dělají lidi, kteří si nevšímají možností kolem nás. Běžně svou rutinu ani nevnímáme, ale když máme udělat jinak něco, co děláme stejně už pár roků, dojde nám, jak těžké to je. A nemyslím tím teď, jak složité je pro školáky začít po letních prázdninách opět brzo vstávat do školy. Každý den se třeba bavte s někým novým. Nedívejte se tak často na televizi. Zkuste místo toho dělat něco jiného. Zajděte si s kamarády na oběd někam, kam obvykle nechodíte. Vstaňte o hodinu dřív.
   Jen vy sami víte, jaká rutina vás den co den provází. Zapomeňte na některou z nich, alespoň jednou. Třeba právě tak narazíte na něco výjimečného, potkáte někoho, koho byste za jiných podmínek nepotkali, budete mít příležitost vyzkoušet něco netradičního. A pokud ne, mohlo by něco takového stát alespoň za vaší dobrou náladou, kterou způsobí pocit, že jste se odpoutali od zažitých zvyků. Život je totiž až příliš jednoduchý, když si zvykneme na něco, co nám nepřináší nic nového, ale s čím taky nemáme co ztratit. 


To be honest, I had planned other challenge, but when I left the bus today, I chose a different way  spontaneously than I go usually. And then this challenge came to my mind: BREAK YOUR ROUTINE. Whatever you want. Just break one of them this week.

WHY?
And why not? Just try it! J

AND WHAT I´LL GET OUT OF THAT?
Err, I don´t know, maybe you´ll just have fun when you´ll find out how difficult brushing your teeth could be with other hand after the ages. Or you can just put jam at first and after that peanut butter.

AND WHAT WILL BE THAT REVOLUTION IN THE WORLD THANKS TO THIS?
Well, mainly it will be a revolution in your accustomed stereotype (I don´t say that I have no stereotype) – which means that you´ll be able to find out sth new. 

Okay, now I´ll be serious – try to come out of your shell, do something in a different way, don´t do everything only with the form you´re used to. Yeah, that´s right, find out something you haven´t take care about yet! Or find out something new, for instance a way how to lace your shoes without hands! Habits are likely to make from us people who don´t see possibilities around us. We don´t register our routine usually, but when we have to do something in a dissimilar way than we´re used to many years, we see how difficult it is. I´m not talking about that difficulty for pupils who have to get up early again after the summer holiday. Hold a conversation with a new person everyday for example. Don´t watch TV so often. Try to do something different. Have a special lunch with your friends.
Only you know which routine is here with you day by day. Forget one of them, at least once. Maybe you´ll bump into something extraordinary, you´ll meet someone you wouldn´t meet in ordinary conditions, you´ll have an opportunity to try something unorthodox. And if not? Then this challenge will stay behind your good mood which will make that feeling that you managed to free yourself from your mechanical habits. Our life is so easy when we get used to something what don´t bring us anything new and with what we can´t lose anything.










No comments:

Post a Comment