Monday 17 November 2014

CHALLENGE No. 25 – DO SOMETHING YOU´VE ALWAYS WANTED.

   Poslední dobou stále více přemýšlím nad jednou poněkud smutnou skutečností – všichni neustále čekáme na nějaký správný moment. Čekáme, až nám příležitost cvrnkne do nosu. Čekáme, až bude příhodnější okamžik. Čekáme, až budeme starší. Čekáme, až si nás ten druhý všimne. Čekáme, až zhubneme. Čekáme, až doděláme školu. Čekáme, až získáme v práci lepší pozici. Čekáme, až bude jaro. Naše životy jsou sledem nespočtu čekání, která nemají konec. Je vážně k pláči, když pak člověk od svých snů, přání, nápadů, plánů či cílů nakonec raději odstoupí a vše odsune předem do kouta, protože se rozhodne nalhávat si, že se stejně nedočká.
   Nová výzva má proto velice jednoduché znění: UDĚLEJTE NĚCO, CO JSTE VŽDY CHTĚLI. Nebo co jste si přáli. Naplánujte si konečně vytouženou cestu na Aljašku, kupte si pro začátek třeba pořádnou krosnu. Nechte si ušít ty šaty podle vašich představ, které nikde neseženete. Naučte se hrát na foukací harmoniku. Kupte si obří bublifuk. Adoptujte si toho roztomilého zrzečka z dětského domova. Upečte pravý rakouský sacher. Běžte na operu. Uspořádejte velkolepou party. Nebo maraton Simpsonových. Půjčte si dvojkolo. Staňte se mistrem v nadhazování palačinek. Dejte se aspoň na týden k cirkusu. Vymalujte něco. Přebarvěte si vlasy na barvu světle růžové cukrové vaty. Složte písničku. Svolejte demonstraci. Řekněte svůj názor. Zapište se do soutěže. Projeďte se na velbloudovi. Přihlašte se na nějaké kurzy. Polepte si stěnu fotkami. Kupte si motýlka. Začněte s mandarinštinou. Dejte svou básnickou prvotinu k hodnocení nějakému vydavatelství. Běžte na koncert.

   Nevím, co všechno máte v hlavě, ale udělejte tento týden alespoň jednu věc z těch mnoha dalších. Splňte z pomyslného seznamu všeho, co jste kdy chtěli udělat, některou z jeho položek.

   A protože je dnes 17. listopad a u nás i na Slovensku slavíme 25 let od onoho důležitého 17. listopadu 1989, přeju vám všem, aby vám nikdy nescházela odvaha změnit to, co je ve vašich silách.     Dnešní výzva s tímto tématem vlastně tak trochu souvisí. Nestačí jen, abychom si na ni stěžovali. Pokud začneme měnit k lepšímu naše životy, změníme dohromady celou společnost.

„ Je na každém z nás, aby ses snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy." (Václav Havel)


I´ve been thinking about a quite sad fact last days – all of us still wait for the right moment. We wait for an opportunity. We wait for an accurate instant. We wait for older ourselves. We wait for his/her notice. We wait for losing weight. We wait for the end of school. We wait for the better post at work. We wait for spring. Our lives are full of waiting that has no end. It´s really doleful when someone throws away their dreams, wishes, goals, ideas or plans at the end of the day. Why? Because they suppose that there is no hope. 
The new challenge has a simply wording: DO SOMETHING YOU´VE ALWAYS WANTED TO DO. Or what you´ve wished. Plan your journey to Alaska finally, buy to yourself a huge backpack for a start. Have your dream dress made, you know that you can´t buy them anywhere. Learn how to play the harmonica. Buy an enourmous bubble blower. Adopt that cute ginger boy from the children´s home. Bake the genuine Austrian sacher. Go to the opera. Organize a grand party. Or the Simpsons marathon. Borrow a tandem. Become a crêpes champion. Be a member of a circus for a week at least.  Decorate the walls. Dye your hair light pink as a cotton candy. Write a song. Convene a demonstration. Say your opinion. Take part in a competition. Have a ride on a camel.  Take up some courses. Stick your wall with photos. Buy a bow tie. Start to study Mandarin. Show your poems to some publisher. Go to the concert.

I don´t know what everything you have in your mind, but do this week something from that. Let something from all those things come true.

By the way – today is 17th November and  we´re celebrating here (in the Czech republic and also in the Slovak republic) 25 years from that really important 17th November 1989. That´s the reason why I wish to all of you this: I hope that you´ll be never short of the courage to change everything what you can. This challenge is related with that topic a bit. If you start change your life, we´ll change the whole society.






No comments:

Post a Comment