Monday 22 September 2014

CHALLENGE No. 17 – THE GRATITUDE LIST.

   Moje rodina. Kamarádi. Všichni, kteří mě mají rádi. Moje víra. Moje povaha, i když má nějaké mouchy (a že jich není málo). Nadšení pro všechno. Příležitosti, které mám. Pohled na svět. Každodenní vytížení (ačkoli je sem tam zbytečně velké). Místo, kde žiju. To, že jsem zdravá. Violoncello. Vánoce.
 Mohla bych pokračovat hoodně dlouho, možná ještě déle, ale hádám, že zatím nejste moc v obraze. Proč tedy ten výčet o pár řádků výš? Protože byl včera SVĚTOVÝ DEN VDĚČNOSTI. A vůbec mě nezajímá, že byl vděčnosti věnovaný oficiálně včerejšek, myslím, že není na škodu, aby se vděčnost stala základním bodem nové výzvy. Všechno, co jsem vypsala (a v čem by se dalo opravdu pokračovat několik dalších hodin), je to, za co jsem vděčná já. Jaké je ale přesné znění dalšího úkolu? Sedněte si (nebo stoupněte, klidně i dřepněte) k promyšlení seznamu (nemusí být na papíře, stačí v hlavě) všeho, za co jste vděční vy.
   Podle mě je takové zamyšlení důležité právě proto, abychom si uvědomili, jak šťastní vlastně jsme. Všechno tohle bereme jako samozřejmost, která prostě v našich životech je. Jenže to není pravda. Měli bychom být mnohem mnohem mnohem vděčnější za všechno, co nám křižuje cestu. Dokonce i za každou starost, problém nebo trápení, vždyť i díky nim rosteme a stáváme se dospělejšími. A když se naučíme být vděční též za takové situace, budeme daleko vděčnější za každou novou duhu, kdy se obloha vyjasní a nám opět bude fajn.
   Tak se do svých seznamů vděčnosti pusťte. Mohou být plné smysluplných faktů, ale také se tam může objevit třeba pohled z okna vaší kanceláře. Vážná hudba. Sníh. Momenty, které vám vykouzlily úsměv. Lívance s javorovým sirupem. Knížka, na kterou jste v poslední době narazili. Vaše zvyky. Snídaně. To, že si na vás někdo vzpomněl. Možnost cestovat. Náhodný kolemjdoucí. Dlouhé večery.  Levandule. Čokoláda. V podstatě tak obyčejný seznam může totiž zase o něco víc změnit váš postoj vůči životu, ale taky vůči všemu kolem, co si říká svět. A jestli už takový seznam máte, tak se ptám – za co jste vděční dneska? (:

My family. Friends. Everyone who loves or likes me. My faith. My character with its mistakes. Enthusiasm for everything. Every opportunity I have. My life perspective. That I´m always busy. The place where I live. Health. Violoncello. Christmas.
I would be able to continue looooong time like this (and maybe few more hours), but I guess that you aren´t in yet. Well, why those examples above? It´s simply, the reason is that it was the World Gratitude Day yesterday. And yeah, I really don´t care that the official date for gratitude was a day before today. I suppose that it´s not bad to let the gratitude stay with us the whole week. All of that I wrote a while ago is what I´m grateful for. So are you interested how a next challenge sounds exactly? Sit down (or stand up or squat, if you want) and make a list (it can be just in your mind, you don´t need any paper) of everything, YOU are grateful for.
From my point of view, thinking like this is important. We should become aware how happy we are. We take everything for granted. It´ just an ordinary part of our lives. But that´s not true. We should be more and more and more grateful for everything what come to our way - maybe it looks a bit strange, but also for each problem, sadness or worry.  Yeah, of course, you don´t see it at first, but than you find that you grow up thanks to those situations. When we learn to be grateful for those moments as well, we will be more grateful for every new rainbow when the sky is clear and we are OK again.

Come on, let´s start with gratitude lists. They can be full of meaningful facts, but on the other hand, the view from the window at your job can appear there. Classical music. Snow. Moments that make you smile. Pancakes with maple syrup. A book you have read recently. Your habits. Breakfast. That someone brought you to their mind. Travelling freedom. A stranger in the street. Long evenings. Lavander. Chocolate. A usual list like this can change your life and world attitude. And if you already have a list of gratitude, I ask you - what are you grateful for today? (:


No comments:

Post a Comment