Monday 29 September 2014

CHALLENGE No. 18 – THOSE OLD PEOPLE.

   Dneska jsem byla svědkem něčeho, co mě neuvěřitelně moc potěšilo a co způsobilo, že právě teď tohle píšu. Jela jsem domů ze školy autobusem a na jedné zastávce jsem při pohledu z okna uviděla situaci, při které mi došlo, jak velkým skutkem může být i ta nejmenší pomoc. Stál tam pán, který měl s sebou tašku a očividně velmi těžký batoh. Možná nic zvláštního, ale druhou rukou se opíral o francouzskou hůl. Před ním nastoupilo pár dalších, takže tam zůstal už jen on a kluk, který nevypadal zrovna jako nějak extra ochotný. Většinou nemám o lidech předsudky, tohohle znám od vidění pár let a nemyslím si, že by ho svět kolem zrovna zajímal. Jenže tomu pánovi vzal ten těžký batoh. A když před ním tedy nastoupil a dostal se s trochou námahy na místo, poděkoval za odnesení a ten kluk se zasmál a řekl: „Není zač“. Ta krátká odpověď mi udělala nevýslovnou radost, i když jsem byla jen pozorovatel, který si jich povšimnul.
   Když jsem pak vystoupila a šla domů, měla jsem sice při dnešním teplém dni babího léta sklony k tomu, abych napsala něco ve stylu „Běžte pouštět draka.“, „Upečte štrúdl.“, „Sedněte si ven a zavřete všechno učení.“ „Projděte se ve spadaném listí.“, a tak podobně, ale pak jsem se znovu pousmála nad svým zážitkem. A proto je tady výzva, která zní: všímejte si více starých lidí. Buďte k nim pozornější a milejší. Udělejte z TAMTĚCH starých lidí TYTO staré lidi, pokud víte, jak to myslím. A nemyslím tím teď jen staré lidi na ulici. Vzpomeňte si víc i na vaše babičky a dědečky, tetičky a strýčky, všechny starší známé. Jděte za nimi na kávu nebo na čaj, klidně i na ten štrúdl (nebo ho s nimi upečte) poslouchejte jejich vyprávění, učte se trpělivě odpovídat na jejich otázky, ačkoli to je občas tak těžké. A na ty cizí se mile usmějte, pusťte je před sebe v obchodě, nechejte jim to poslední mléko nebo máslo ve slevě (třeba chtějí péct štrúdl pro své vnuky), nechte je, ať si sednou v autobuse, souhlasně pokývejte nad jejich úsměvným rozčilováním, co se týká maličkostí, určitě je to potěší. Sečteno a podtrženo – více si jich všímejte.
   Ať už chcete nebo ne, taky jednou všichni zestárneme a budeme se na svět dívat stejným pohledem jako oni, i když nám teď přijde natolik vzdálený.

I was a witness of something what really made my day today and what made me write this.  I went by bus from school and I saw a situation at a bus station, which I was watching through the window. I found thanks to that moment how magnificant act can be a little help. There was standing an elder man who has a bag and a heavy backpack. Maybe it isn´t interesting now, but he was leaning on a stick. All of the people hopped on the bus ahead of him – that means that he stayed there only with a boy who didn´t look like a helpful one. I don´t like any type of prejudice of people, but I know about that boy he doesn´t care about his surroundings. But… He took that heavy backpack. And when the old man get onto the bus and reached the seat with a bit of trouble, he said thanks and the boy laughed and told him: „It was nothing.“ That short sentence made me feel so happy, even though I was just an observer who mentioned them.
When I left the bus and went home, I had an inclination to write about something different (because of that warm day of the late summer) like – “Fly a kite.“, “Bake an apple pie.“, „Sit down outside and close everything for studying.“, “Go for a walk in fallen leaves.“  True enough, though then I smiled when I brought my experience to my mind again. That´s the reason why I´m here with a challenge which sounds: do notice old people more. Be more attentive and nicer to them. Make THESE old people from THOSE old people – if you know what I mean. I´m not writing just about those old people at the street. I mean also all of your Grandmas and Grandpas and aunties and uncles, all of your acquaintances. Go to their place and drink coffee/ tea together or go for that apple pie (you can also bake it with them), listen to their stories, learn how to answer their questions patiently, although it can be hard sometimes. And what about those who aren´t so close to you? Smile at them, tell them to go first at the supermarket, leave them the last milk or butter on offer (maybe they want to bake that apple pie for their grandchildren), let them to take a seat in bus, nod in agreement with their lovely fussing, I bet it will make them happy. All in all – do notice them.

   If you want to or not, there will be your time to get old and everyone of us will see the world from the same view like them, although it seems to us so far. 


No comments:

Post a Comment