Sunday 14 September 2014

CHALLENGE No. 16 – RANDOM ACTS OF KINDNESS.

    V týdnu jsem tak v obchodě stála v řadě s pouhopouhým rýžovým mlékem, když se najednou otočil kluk přede mnou a pustil mě před sebe. Taková drobnost, ale nesmírně mě potěšila. Dále jsem byla před několika dny svědkem něčeho podobně milého. Strhla se neuvěřitelná průtrž mračen, byla jsem opět nakupovat (shoda náhod, nemyslete si, že stále jen shromažďuju jídlo) a před vchodem stála stará babička s hromadou tašek. Bez deštníku. Když jsem pak už s nákupem odcházela, přišla k ní nějaká neznámá paní a nabídla jí, že ji odveze domů. Před pár týdny jsem taky viděla video o pár řádků níž, které mě inspirovalo k tomu, abych něco podobného vymyslela já i. Jenže jak známo, čas běží, každý z nás si stěžuje na jeho nedostatek a činy jsou fuč.
   A proto je na řadě nová týdenní výzva: dobrý skutek každý den. Neneneee, počkejte, neutíkejte, není to nic nesplnitelného, nepředstavujte si pod pojmem „dobrý skutek“ rozhazování peněz po ulici (pokud ale máte chuť, proč ne), dobré skutky se nám nabízí v podstatě na každém kroku, jen je třeba nebýt vůči nim slepý.
   Jak si ten týden dobrých skutků teda představuju? Naprosto obyčejně. Zkrátka se příliš nerozmýšlejte, když narazíte na vhodnou příležitost. Anebo vám nebráním, klidně můžete vymyslet celý seznam dobrých skutků. Kupte růži a dejte ji milé prodavačce v obchodě. Máte doma knížky, které už nebudete nikdy číst? Nechte je na lavičce v parku. Jděte číst starouškům do domova důchodců. Zaplaťte v kavárně jednu kávu navíc pro dalšího zákazníka. Umyjte někomu auto. Nechte se dobrovolně vyzkoušet a zachraňte život spolužákům. Pozvěte se na návštěvu k nemocnému kamarádovi nebo kamarádce. Přisedněte si ve škole na chodbě k někomu, kdo vypadá, že nikoho nezná. Nakupte nebo upečte něco dobrého a rozdejte to lidem bez domova. Nebo zkrátka jen řekněte paní na úřadě, která je vstřícnější než všechny ostatní široko daleko, že je milá. Cokoliv.
   Ony by dobré skutky sice měly být samozřejmostí, ale zkusme jim věnovat pozornost alespoň tento týden, den co den. A pamatujte, všechno, co uděláte pro ostatní, i když se bude jednat o sebemenší maličkost, se vám dřív nebo později vrátí (:.

I was standing in a queue with the only one rice milk last week when a boy in front of me turned around and let me go first. What a little thing which pleased me so much. My next experience is something really kind as well. It was few days ago when the really heavy rain came suddenly – I´ve been shopping again (don´t think about me now that I´m crazy about food) and an old woman has been waiting in front of an entry with loads of bags. No umbrella, of course. But the end was glamorous, some another woman offered her a lift straight home.  I´d also seen a video below weeks ago that has inspired me to think about something similar too. Yeah, but it´s known that time flies, all of us complain about it and acts are far far away.
That´s the reason why there´s a new week challenge: a random act of kindness everyday. Noooo, wait, stop, don´t go away, it isn´t anything what we aren´t able to manage. You can´t imagine under the „random act of kindness“  flipping of money in the street (but if you want to, why not), there are a lof of opportunities when you can make a random act of kindness on your every step, you just want to be not a blind one.
So how looks my imagination of this kind week?  Absolutely run-of-the-mill. Really, nothing special, just don´t think hard when you bump into a right moment, that´s all.  True enough, though you can make a list of these nice acts. Buy a rose for a lovely shop assistant. Do you have books at home you are not going to read again? Leave them on the bench at the park. Read to the aged at the old people´s home. Pay for one more coffee for the next costumer at café. Wash someone´s car. Be a volunteer for testing and save life to your classmates. Invite yourself to your ill/sick friend´s place. Do you see somebody who seems to be without a friend at school? Take a seat. Buy or bake something yummy and give it to some homeless people. Or just tell a women in  office, who is more accommodating than others, how nice she is. Whatever.
I know, the random acts of kindness should be taken for granted, but try to take heed of them at least this week, day by day. And remember, everything, what you do and make for others (it doesn´t matter if it´s a trifle or not), will come back to you once – sooner or later (:.








No comments:

Post a Comment