Sunday 27 July 2014

CHALLENGE No. 9 – BE (MORE) GENEROUS.

   Zdravím všechny, kdo se rozhodli přečíst si další výzvu, ale taky ty, kteří zavítali na můj blog poprvé. Nejprve jsem chtěla přijít s něčím, co by mělo letní a prázdninový nádech, ale nakonec mě potkala jiná inspirace, proto devátá výzva zní: BUĎME (VÍCE) ŠTĚDŘÍ A VELKORYSÍ.
   Co že to vlastně znamená? Anglicky se štědrý a velkorysý řekne „generous“, což pochází přes latinu ze staré francouzštiny a překlad hovoří za vše – ušlechtilý, velkodušný, v původním významu je smysl udáván jako urozeného původu, odvážný. Když spojíme všechny zmíněné vlastnosti, získáme konečně štědrost a velkorysost. Ono je totiž vážně zapotřebí i takové odvahy, protože v některých situacích se bez ní člověk zkrátka nehne. Ale dost definic, ještě bych ráda vysvětlila o něco víc novou výzvu.
   Když před vámi stojí úkol, abyste byli štědří a velkorysí (nebo se snažili být takoví o něco více, než jste byli doposud), neznamená to jen, abyste šli na ulici a rozhazovali kolem sebe peníze, samozřejmě, hádám, že většina z nás nepatří do milionářské vrstvy. Štědří můžeme být mnoha dalšími cestami. Každý z nás má totiž něco, o co se může s ostatními podělit. Někdo může věnovat svůj čas, který mu obyčejně schází, další může šířit své nápady, rady nebo něco, v čem vyniká, jiný si třeba velkoryse sedne a bude číst pohádku dětem. Každopádně můžeme být štědří stále i tak, že někoho pozveme na zmrzku, pivo či cokoli dalšího, anebo se rozhodneme zaplatit kávu za dalšího návštěvníka kavárny.
  
   Tak jo, jistě to není nic přespříliš složitého, zamysleme se teď nad tím, co bychom ostatním mohli dát. Ono se nám to všechno nakonec vrátí, vždycky to tak je, čím více dáme, tím více dostaneme. Zrovna dneska jsem narazila na moc milý citát, který se docela hodí – buďme tím typem osoby, kterou bychom chtěli potkat. Tak to zkusme, co coo? (: 


Hi everyone who has decided to read another challenge, but I say hello also these ones, who are visiting my blog for the first time. I had wanted to come up with something with a summer and holidays theme, but then I bumped into the other inspiration – this is the reason why the ninth challenge sounds: BE (MORE) GENEROUS.
By the way, what does it mean?  The word generous came via Old French from Latin and the translation illustrates everything noble and magnanimous, the original sense was 'of noble birth' and also courageous. Right, when we combine together aforementioned qualities, we will get the generosity. Really, I´m absolutely sure that also the courage is needed, because when you´re short of it in some situations, you aren´t able to move without that. Okay, stop with definitions, I´d love to tell you more about the new challenge.
 I´d like to explain you this – when there is a task for you to be generous (or try to be more generous than you have been), it doesn´t mean only that you have to go to the street and toss money around you, of course, I guess that the majority of us aren´t millionaires. We can be generous in many other ways. Everyone of us has something what  he can share with others. Somebody can give his/her time, another one can spread own ideas, advice, something he/she is good at or anything else, someone can read a fairytale to children. Anyway, we can be still generous like that we´ll invite someone out for ice-cream or beer – or maybe we´ll decide to pay for a cup of coffee for the next customer of the café.

Okay, it´s nothing overcomplicated, let´s think about something what we can give to others. Everything will return to you in the end, it´s always like this – the more you give, the more you get back. Just today I read a really lovely quote that seems to be topical – be the type of person you want to meet. So let´s try it together, hmm? (:




No comments:

Post a Comment