Monday 19 January 2015

CHALLENGE No. 34 - FIGURE OUT WHAT IS IMPORTANT IN YOUR LIFE.

    Od výzvy všeobecné zase zpátky k výzvě více osobní: POPŘEMÝŠLEJTE NAD TÍM, CO JE VE VAŠEM ŽIVOTĚ DŮLEŽITÉ. Co je opravdu, opravdu důležité, co vás motivuje, co vás dovede do stádia, kdy se jen usmíváte a máte chuť objímat všechny kolemjdoucí, co ve vás vzbuzuje pocit jistoty, kam směřuje vaše budoucnost, čeho byste se nikdy nevzdali, bez čeho by váš život neměl smysl. A pak si položte otázku – jestliže je to pro mě tak důležité, uvědomuju si to každý den? Dovedu i něco obětovat?
   Pokud nemůžete s čistým svědomím odpovědět ano, je něco tak trochu špatně. Víte, každý jsme úplně jiný. Každý ve svém životě pokládáme za důležité něco zcela jiného. Rodinu. Lakros. Spolutanečníky v tanečním souboru. Hudbu. Své nápady. Školu. Lásku. Práci snů. Víru. Pocit, že jste oblíbení. Basketbal. Filosofii. Vaši tajnou sbírka známek nebo gramofonových desek. Knížky. Politické dění zemí celého světa. Kanoistiku. Malování. Surfování. Udržování se v kondici. Kamarády. Samostatnost. Pomoc druhým. Horolezectví. Pocit bezpečí. Medicínu. Předávání svých znalostí druhým. Plány do budoucnosti. Svobodu. Cestování. Znalost islandštiny. Rozvíjení svého talentu. Skříň plnou oblečení. Účast na každé větší party. A to je na světě tak milé, všichni jsme výjimeční a odlišní. Nemůžeme soudit žebříček nejpodstatnějších věcí druhých, často se nám může zdát například skříň plná oblečení vážně zbytečná, ale pro toho druhého vážně může znamenat hodně.
   Pokud máte něco, co je pro vás důležité, vždycky si k tomu najdete cestu. Pokud důležitost není dostatečně velká, najdete si pouze výmluvu. Někde jsem četla citát od Marka Twaina, že máme v životě dva nejdůležitější dny – den, kdy jsme se narodili, a den, kdy jsme zjistili proč. Něco na tom bude, nemyslíte? Když totiž zjistíte, co je pro vás opravdu důležité, uvědomíte si, jak je spousta věcí v porovnání s tím zbytečná. Plácnete se do čela, že jste vážně nemuseli prosedět celé odpoledne u facebooku, který vám stejně nepřinesl nic nového a význačného, ale že jste si radši mohli najít požadavky vysoké školy, která vám dopomůže k vašemu vysněnému povolání. Nebo vás třeba zamrzí, že jste další z víkendů strávili v alkoholovém omámení, zatímco jste prošvihli přijímačky do baletu, který jste chtěli dělat odmala. Ať už je pro vás důležité cokoli na světě, je dobré, když na to přijdete co nejdřív. A proč jste netrávili víc času s rodinou?
   Je zřejmě zbytečné vysvětlovat, co znamená slovo důležité. Zkrátka, máte-li něco, bez čeho si svůj život nedokážete představit, zaslouží si to více pozornosti, možná dokonce i to, aby ono něco bylo nazváno základy, na kterých bude postavený celý váš život.

(Mimochodem – ve středu je Hugging Day, jen tak pro inspiraci (; )


 Go back from the general challenge to challenge which is quite more personal: FIGURE OUT WHAT IS IMPORTANT IN YOUR LIFE. What is really, really important, what motivates you, what makes you smile and hug everyone around your, what gives you a felling of security, how you imagine your future, what you don´t want to give up, think about something your life would have no sense without. Ask a question then – if it´s so important to me, am I aware of that every day? Am I able to sacrifise something for that?
If you can´t say yes with a clear conscience, there is something wrong a bit. You know, everybody of us is different. Each of us has different „important things“ of their life. Family. Lacrosse. Other dancers in your dancing group. Music. Your ideas. School. Love. Dream work. Faith. Feeling that you´re popular. Basketball. Philosphy. Your secret stamp or gramofone records collection. Books. Political systems all around the world. Caneing. Painting. Surfing. Staying fit. Friends. Autonomy. Help to others. Climbing. Medicine. Impart your knowledge to others. Future plans. Freedom. Travelling. Talent for Icelandic. Your talent developing. Wardrobe full of clothes. Attendence at every digger party. This is what is so kind about the world – everybody is special. You´re not allowed to judge other people ladder of important things, you´re often confused when somebody is crazy about their full clothes wardrobe – you can say to yourself that it´s needless, but it can mean a lot for them.
If you have something what is important to you, you´ll find a way. If it´s not important too much, you´ll find just an excuse. I have read a quote somewhere by Mark Twain: „The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why“. A true one, don´t you think? My point is that when you find out what is really important to you, you suddenly find out how many things are wasted, if you compare them. You´ll slap your forehead that you didn´t have to be sitting on facebook whole afternoon – it didn´t give you anything new, you´d better to find your future university wants (because it´ll lead you to your dream work). Maybe you´ll be sorry for another week you spent drunk – because of that you missed the ballet entry exams and you really would like to take up ballet.  Whatever is important to you, it´s good when you find it as soon as possible.
I guess that I can´t explain the word important. All in all, if you have something you are not able to imagine your life without, it should have more of your attention, it could even be called a base of your life.


(By the way – it´s the Hugging Day on Wednesday, just for an (; )




No comments:

Post a Comment